Terméklista

2023.10.20. 16:56

Újabb termékekkel bővülhet a korlátozott árú élelmiszerek listája

Forrás: Pixabay

A román kormány 90 nappal meghosszabbítja az alapélelmiszerek kereskedelmi felárának korlátozását, és kilenc termékkel egészíti ki a terméklistát: darált hús, fokhagyma, rizs, paradicsomsűrítmény, kalács, margarin, élesztő, tejföl és körte – derül ki a mezőgazdasági minisztérium honlapján pénteken közzétett sürgősségirendelet-tervezetből.

Közleményében a minisztérium az intézkedést azzal indokolta, hogy a tél közeledtével emelkednek a háztartások közüzemi költségei és az év végi ünnepek a téli ünnepek időszakában megnő a fogyasztás iránti igény. A sürgősségirendelet-tervezet szerint a beszerzési ár legtöbb 5 százalékára korlátozzák azoknak a mezőgazdasági termékeknek és élelmiszereknek a kereskedelmi felárát is, amelyek ömlesztve érkeznek Romániába, és feldolgozatlanul kerülnek forgalomba. Az érintett termékek az 5 kg-nál, illetve 5 liternél nagyobb kiszerelésű olaj, cukor, liszt, kukoricaliszt, sertéshús, csirke, és marhahús.

Közleményében a minisztérium hangsúlyozta, hogy az alapélelmiszerek kereskedelmi felárának ideiglenes korlátozása hatékonynak bizonyult, mert az árak csökkenéséhez, s ezáltal a lakosság vásárlóerejének a növekedéséhez vezetett.

A kereskedelmi felárat korlátozó 2023/67-es sürgősségi kormányrendelet augusztus elsején lépett hatályba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában