GDP

2023.10.04. 13:44

Az IMF szerint idén 6 százalékos lesz a román költségvetési hiány, és további reformokra van szükség

Illusztráció

Agerpres

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) várakozásai szerint idén 2,3 százalékos lesz a gazdasági növekedés és 6 százalékos a GDP-arányos költségvetési hiány Romániában.
A nemzetközi pénzintézet romániai küldöttségének vezetője, Kees Martijn szerdai bukaresti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormány deficitcsökkentő csomagja 'jó irányba tett lépés', de további reformokra van szükség.
Az IMF szakértője szerint főként adóreformokra van szükség a költségvetési bevételek növelése és a méltányos és hatékony adóztatás érdekében. Kees Martijn úgy értékelte, hogy a következő két évben a román államnak a deficitcsökkentő csomagban előirányzottnál két százalékkal nagyobb bevételekre lenne szüksége.
Az IMF ugyanakkor úgy véli, hogy a román gazdaság növekedésének üteme középtávon elérheti az évi 3-3,25 százalékot, ha jelentős marad a fogyasztás és megtörténnek az EU helyreállítási alapjából finanszírozott beruházások.
A nemzetközi pénzintézet szerint az infláció 7 százalékról 4 százalékra csökken Romániában 2024 végére, de meg fogja haladni a Román Nemzeti Bank inflációs célját. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában