Tervezet

2023.10.26. 15:52

A 16 év fölötti kiskorú anyák önállóan dönthetnének gyermekükről

Illusztráció

Agerpres

Az állami intézményekkel való ügyintézésben önállóságot, illetve a gyermekgondozással kapcsolatos állami támogatásokhoz való közvetlen hozzáférést biztosítana a 16 év fölötti kiskorú anyák számára egy törvénytervezet, amelyet több párt képviselői nyújtottak be a parlamentbe.
A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozóinak egy csoportja által kezdeményezett jogszabály a 2004/272-es gyermekjogvédelmi törvényt módosítaná.„A 16. életévüket betöltött kiskorú anyáknak joguk van dönteni gyermekükről, és aláírhatnak minden, a gyermek gondozásával, nevelésével és fejlődésével kapcsolatos orvosi és szociális jellegű dokumentumot” - áll a tervezetben.
A jogszabály ugyanakkor lehetővé tenné, hogy a kiskorú, 16. életévüket betöltött anyák közvetlenül megkaphassák a gyermekgondozási díjat és a gyermekpénzt, anélkül, hogy szüleik, gyámjaik vagy felnőtt korú partnerük közvetítésére szorulnának.
A kezdeményezők azzal indokolják a törvényjavaslatot, hogy Romániában a szülő nők 10 százaléka kiskorú; ugyanakkor az Európai Unióban szülő kiskorú anyák közel fele Romániában van. Ilyen körülmények között „szükség van az említett társadalmi kategóriát érintő jogi keret sürgős aktualizálására” - érvelnek a jogalkotók.
Indoklásukban a civil szervezetek felméréseire is hivatkoznak, amelyek szerint a kiskorú anyák 70 százaléka nem jut hozzá sem a gyerekpénzhez, sem a gyermekgondozási díjhoz, sem pedig ahhoz állami támogatáshoz, amelyre egyszeri alkalommal, a gyermek születésekor jogosultak a kismamák. Ez kiszolgáltatott helyzetbe hozza a kiskorú anyákat a környezetükben élő nagykorúakkal szemben, és táptalajául szolgál az esetleges visszaéléseknek. „Mivel nem gyakorolhatják jogaikat az állami intézményekkel való ügyintézésben, a gyermeknevelési pótlékra a kiskorú anya gyámja vagy nagykorú élettársa nyújtja be a kérelmet. Számos példa van arra, hogy kiskorú anyák anyagilag függenek az őket bántalmazó családtól” - olvasható az indoklásban. A tervezetet a szenátus tárgyalja első házként, a döntő fórum a képviselőház ebben a kérdésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában