Oltás

2023.09.28. 15:28

Rafila: A fiúkra is kiterjesztik a HPV elleni ingyenes oltást biztosító programot

Illusztráció

Agerpres

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy a fiúkra is kiterjesztik a HPV (humán papillómavírus) elleni ingyenes oltást biztosító programot, amelyben eddig csak a lányok részesültek.
A tárcavezető a DC News Media Group által szervezett Hogyan készüljünk fel az új járványszezonra? Influenza, vírusfertőzések, tüdőgyulladás fenyegetés című konferencián számolt be erről, leszögezve, hogy év végéig hatályba lép a jogszabály, amelynek értelmében mind a lányok, mind a fiúk számára kérni lehet 18 éves korukig az oltás ingyenes beadását. Hozzáttette: emellett az állam 50 százalékban megtéríti a 18 és 45 év közötti nők humán papillómavírus elleni beoltásának költségét is, ami véleménye szerint nagymértékben növelni fogja a védőoltásokhoz való hozzáférést.
Az influenza elleni oltásról elmondta, október elsejétől hatályba lép az új szabályozás, amely lehetővé teszi az oltások beadását a gyógyszertárakban. Szerinte ez nagymértékben leegyszerűsítheti a korábbi bürokratikus eljárást, amikor az egészségügyi minisztérium megvásárolta a vakcinákat, elküldte a közegészségügyi igazgatóságoknak, ahonnan a háziorvosokhoz kerültek. „Az ember kap egy orvosi receptet, elmegy a gyógyszertárba, átveszi az influenza elleni oltást, és vagy visszatér a háziorvosához, hogy az beadja neki, vagy beadathatja a patikában” - magyarázta Rafila.
A tárcavezető szerint a programhoz csatlakozó gyógyszertárak listája gyorsan bővül, amint egyre több patikus szerzi meg a képesítést a vakcinák beadására. Hozzátette: a gyerekek oltási programja nem módosult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában