Reform

2023.09.05. 14:03

Ciolacu: Hamarosan közvitára bocsátjuk a fiskális intézkedések törvénycsomagját

Forrás: gov.ro

Agerpres

A kormány még ebben a hónapban felelősséget fog vállalni a parlament előtt a közigazgatási reformot, az adócsalás-megelőző intézkedéseket, illetve az adóügyi módosításokat tartalmazó tervezetcsomagért - közölte kedden Marcel Ciolacu.
A kormányfő tájékoztatása szerint a tervezetcsomagon még dolgoznak, de amint elkészül, közvitára bocsátják, és szeptember végéig lezajlik a teljes eljárás, a parlament előtti felelősségvállalást is beleértve.
Azt is leszögezte, hogy az intézkedéscsomag nem tartalmaz megszorító intézkedéseket, viszont azt be kell látni, hogy a nagyon magas fizetésű közalkalmazottak nem kaphatnak vakációs utalványt is. Ezért vezetik be azt a korlátozást, hogy az utalványra csak a nettó 8000 lejnél kisebb fizetésű alkalmazottak legyenek jogosultak - magyarázta.
'Én azt láttam a törvénytervezetben, hogy a fizetések emelkedni fognak, és nincs semmiféle megszorítás. Minden alkalommal elmagyarázom, hogy Románia tanult a korábbi válságból, amikor a bércsökkentésekkel nagy hibát követett el a kormány. Azonban véleményem szerint a nagy magas fizetésű közalkalmazottak nem részesülhetnek üdülési utalványokban, mint az a közel 1,6 millió románaiai, aki minimálbérért dolgozik. De megszorításokat nem láttam' - nyilatkozta Ciolacu.
Elmondása szerint először az adócsalás elleni intézkedéscsomagot véglegesítik. Ezt követi majd a közigazgatási reformcsomag, amelyről jelenleg is folynak a tárgyalások a központi és helyi közigazgatás, valamint a szociális partnerek képviselőivel. A harmadik a fiskális csomag, hogy Románia költségvetése idén és az elkövetkező években is fenntartható legyen, amíg meg nem valósítja az országos helyreállítási tervben (PNRR) mérföldkőként szereplő pénzügyi reformot - magyarázta Ciolacu.
A kormányfő arról is biztosította a közvéleményt, hogy a törvénycsomag tervezetét közvitára bocsátják, amint elkészül, és nem fogják 'éjszaka, titokban elfogadni'. Szerinte ez két-három nap múlva megtörténik. A parlamentnek is biztosítani fognak legalább 24 órát a módosító javaslatok benyújtására, és minden a lehető legátláthatóbb módon fog zajlani - szögezte le Ciolacu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában