Felsőoktatási törvény

2023.09.04. 12:15

A kormány csütörtökön elfogadhatja az egyetemisták kedvezményes vasúti utazását biztosító törvény végrehajtásáról szóló határozatot

Illusztráció

Agerpres

A kormány ezen a héten készül elfogadni a 2023/199-es felsőoktatási törvény végrehajtásáról szóló határozatot, amely biztosítja a diákok kedvezményes árú vasúti utazását.
Gigel Paraschiv tanügyi államtitkár az AGERPRES-nek hétfőn kijelentette, a határozattervezetet a héten megvitatják a társadalmi párbeszédért felelős bizottságban, a kormány pedig csütörtöki ülésén elfogadhatja a dokumentumot.
Négy személyszállító vasúttársaság (CFR Călători, Transferoviar Călători, Softrans és Astra Trans Carpatic) hétfőtől, szeptember 3-tól nem állít ki kedvezményes árú utazási jegyeket az egyetemistáknak, arra hivatkozva, hogy a 2023/199-es felsőoktatási törvényhez kapcsolódó módszertani szabályokat nem tették még közzé - közölte vasárnap a vasúti reformért felelős hatóság (ARF).
A hatóság képviselői szerint jelenleg csak a Regio Călători vasúttársaság ad 90 százalékos árkedvezményt az egyetemistáknak, az InterRegional Călători társaság pedig 50 százalékos árkedvezménnyel állítja ki az utazási jegyeket a korábban hatályos törvény alapján.
Az új felsőoktatási törvény szerint a vasúti utazásra vonatkozó diákkedvezményt 50 százalékról 90 százalékra emelték, és 30 éves korig igényelhető.
A CFR utasszállító részlege és az Astra Trans Carpatic múlt hét végén közölte, hogy szeptember 3-tól csak a tanulók utazhatnak ingyen vagy kedvezményes áron a vasúton, az egyetemi hallgatók csak akkor lesznek erre jogosultak, ha a kormány közzéteszi a felsőoktatási törvény végrehajtáról szóló határozatot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában