INSP

2023.09.29. 12:25

A halálesetek felét szív- és érrendszeri betegségek okozzák Romániában

Illusztráció

Agerpres

Romániában a halálesetek felét szív- és érrendszeri betegségek okozzák, és 2021-ben a háziorvosok nyilvántartásában szereplő páciensek egyenegyede szenvedett szív- és érrendszeri betegségekben.
Ezeket az adatokat pénteken, a szív világnapja alkalmából tette közzé az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP).
A közlemény szerint a halálozási arány tekintetében közegészségügyi problémát jelentenek, de a szív- és érrendszeri betegségek nagy része megelőzhető. Becslések szerint Romániában az iszkémiás szívbetegség okozta halálozások mintegy 28 százalékét meg lehetne előzni.
A szakértők szerint a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői (életkor, genetikai adottságok) közül néhányon nem lehet változtatni, de a legtöbbjük csökkenthető, beleértve a dohányzást, a helytelen táplálkozást és a mozgásszegény életmódot.
Az INSP közleménye szerint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata csökkenthető rendszeres testmozgással, kiegyensúlyozott étrenddel, a dohányzásról és az alkoholfogyasztásról való lemondással, rendszeres megelőző orvosi vizsgálatokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában