Elkötelezettség

2023.08.29. 12:01

Románia továbbra is támogatja Ukrajnát és kiáll a Moldovai Köztársaság mellett

Forrás: presidency.ro

Agerpress

Románia továbbra is "többdimenziós és átfogó" támogatást nyújt Ukrajnának, amíg szükséges - jelentette ki az államfő a román diplomácia kedden elkezdődött éves értekezletén.
Klaus Iohannis a nagykövetségek, konzulátusok és a kulturális intézetek vezetőinek tartott beszédet a Cotroceni-palotában.
Kifejtette, hogy Ukrajna mellett Románia a továbbiakban is pénzügyi és politikai támogatást nyújt a háború által súlyosan érintett Moldovai Köztársaságnak is.
Az államfő prioritásnak nevezte, hogy politikai döntés szülessen a Moldovai Köztársaság és Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről. "Mindkét országnak szüksége van az európai jövőjük iránti uniós elkötelezettségre és a tagállamok támogatására" - jelentette ki.
Hangsúlyozta, hogy a háború kitörése óta töretlen Románia szolidaritása Ukrajnával. Emlékeztetett arra, hogy Romániába eddig több mint 5,7 millió ukrán menekült érkezett, és Ukrajna több mint 22,5 millió tonna gabonát exportált a romániai tranzitútvonalon keresztül.
"Ezeket az erőfeszítéseket az Ukrajnának nyújtott uniós és NATO-szintű erőteljes politikai támogatásunk, a nemzetközi jog területén tett példátlan lépéseink, valamint a Moszkva további elszigetelése (...) iránti elkötelezettségünk egészíti ki" - tette hozzá Iohannis.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában