Értekezlet

2023.08.29. 14:01

Iohannis: Növelni akarjuk az amerikai jelenlétet a régiónkban

Agerpres

Románia növelni akarja az amerikai jelenlétet a régióban katonai, gazdasági, energetikai és politikai tekintetben egyaránt - jelentette ki kedden Klaus Iohannis államfő.
A román diplomácia éves értekezletén mondott beszédében az elnök rámutatott, hogy az Egyesült Államokkal való stratégiai partnerség elmélyítése és fejlesztése továbbra is rendkívül fontos a román külpolitika számára. "Mélyen elkötelezettek vagyunk a transzatlanti kapcsolatok fenntartása és megerősítése mellett. Ugyanakkor növelni akarjuk az amerikai jelenlétet a régiónkban, annak katonai, gazdasági, energetikai és politikai aspektusában egyaránt" - fogalmazott.
Iohannis hozzátette, az amerikai partnerekkel közösen Románia továbbra is mindent megtesz az amerikai vízummentességi programba (Visa Waiver) történő felvételéért.
Az ország NATO-beli szerepvállalásával kapcsolatban az államfő ismét hangsúlyozta, hogy Románia elérte a vilniusi csúcstalálkozóra kitűzött céljait. Mint mondta, a NATO határozott lépéseket tett a kollektív biztonság megerősítéséért, és a diplomatáknak is felelősségük van a csúcstalálkozón hozott döntések gyakorlatba ültetésében. Az új védelmi terveknek köszönhetően az észak-atlanti szövetségnek megvan a megfelelő válaszlépése bármilyen biztonsági fenyegetésre, amely Romániát érheti. Ugyanakkor megteremtették a keretet NATO-harccsoportok, köztük a romániai harccsoport dandár szintűre emelésére arra az esetre, ha a helyzet ezt megkívánja majd. "Románia és polgárai minden eddiginél magasabb szintű biztonságot és védelmet élveznek" - szögezte le beszédében az államfő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában