Fontos tudnivalók!

2023.07.25. 13:37

Utazási figyelmeztetést adott ki a külügy a Görögországban pusztító vegetációtüzek miatt

Forrás: ISU

Agerpres

A román külügyminisztérium (MAE) tájékoztatja a Görögországban tartózkodó, az oda, illetve onnan haza készülő állampolgárokat, hogy a görög hatóságok a július 25-27-i vörös hőségriadó közepette továbbra is fenntartják az ország egész területén a vegetációtüzek magas - 5-ös fokozatú - kockázatára vonatkozó figyelmeztetéseiket.
Tekintettel arra, hogy a szélsőséges időjárási viszonyok miatt számos vegetációtűz pusztít Rodosz, Korfu, Évia szigeten, illetve a Peloponnészoszi-félszigeten, Korinthosz vidékén, a MAE azt javasolja a Görögországba utazó román állampolgároknak, hogy utazásuk megkezdése előtt tájékozódjanak a helyzetről, és kerüljék el azokat a területeket, ahol jelenleg tüzek pusztítanak, vagy fennáll a tüzek kitörésének közvetlen veszélye - olvasható a külügyi tárca keddi közleményében.
A külügyminisztérium azt tanácsolja továbbá azoknak a román állampolgároknak, akik vegetációtüzek sújtotta régiókban tartózkodnak, hogy szigorúan kövessék a helyi hatóságok utasításait, és folyamatosan figyeljék a hivatalos közérdekű tájékoztatásokat.
A tárca figyelmeztet még, hogy a görög törvények tiltanak és szigorúan büntetnek minden olyan szabadtéri tevékenységet, amely szikrákat vagy tüzet okozhat. Ha tüzet észlelnek, a román állampolgárok az 112-es egységes segélyhívószámon vagy az 199-es (tűzoltóság) számon értesíthetik a görög hatóságokat.
A román állampolgárok az athéni nagykövetség +302106710035-ös és a thesszaloniki konzulátus +302310340088-as telefonszámán kérhetnek konzuli segítséget. Sürgősségi vagy vészhelyzet esetén az állampolgárok használhatják a nagykövetség +306978996222-es és a konzulátus +306946049076-os számát.
A külügyi tárca a https://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, https://www.meteoalarm.org, www.mae.ro honlapokat ajánlja a román állampolgároknak tájékozódás céljából. Felhívja a figyelmet, hogy a külföldre utazóknak az Utazz biztonságban (Călătoreşte în siguranţă) mobilalkalmazás is a rendelkezésükre áll (http://www.mae.ro/app_cs).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában