Lemondás

2023.07.13. 11:38

Becsületbeli gesztusként értékeli a kormányfő Marius Budăi munkaügyi miniszter lemondását

Illusztráció

Agerpres

A csütörtöki kormányülés elején Marcel Ciolacu azt mondta, az ülés legfontosabb témáját az idősek és fogyatékkal élők szociális védelmi rendszere képezi, miután nyilvánvalóvá vált, hogy "az állami és a versenyszférához köthető tényezők együttes hatására" ez "drámaian eltávolodott eredeti céljától". "Az elmúlt napokban sajnos számos olyan esetet láthattunk, amelyek azt bizonyítják, hogy mindez egy cinikus üzletté vált, amelyben a mindenáron való profitszerzés a legfontosabb" - szögezte le.
A miniszterelnök hozzátette, ennek véget fognak vetni, akkor is, ha "sok és drasztikus módosításra" lesz szükség.
Ciolacu elmondta, csütörtök reggel beszélt Marius Budăi munkaügyi miniszterrel, aki tájékoztatta a lemondási szándékáról. "Szerintem ez egy becsületbeli gesztus, amit köszönök neki. Meggyőződésem, hogy ilyen válsághelyzetben ez természetes reakció egy politikai döntéshozó részéről" - nyomatékosította.
A kormányfő beszámolt a voluntari-i idősotthonokban történtek után országszerte elrendelt ellenőrzések eddigi eredményeiről is. Mint mondta, mintegy 1100 szociális intézményt ellenőriztek, és ezek közül 13-at bezártak a hatóságok. A miniszterelnök ugyanakkor felszólította az illetékes szerveket, hogy "túlbuzgóságukban ne essenek a másik végletbe". "Nem hiszem, hogy a három penészes citrom miatt kirótt több tíz millió lejes bírságok érdemi változást hoznának" - fogalmazott.
Marcel Ciolacu közölte továbbá, hogy jövő héten lezárulnak a szociális intézményeknél elrendelt ellenőrzések, majd a kormány előterjeszti a rendszert érintő "strukturális változtatásokra" irányuló javaslatait, amelyeket a civil társadalom képviselőivel és az ezen a területen tevékenykedő civil szervezetekkel is megvitatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában