Beruházás

2023.07.28. 10:12

A Neptun Deep gázmező kitermelése 20 milliárd euróval fogja gyarapítani az állami költségvetés bevételeit

Forrás: Illusztráció

Agerpres

A fekete-tengeri Neptun Deep gázmező kitermelése hozzájárul Románia és a régió energiabiztonságához, és a becslések szerint mintegy 20 milliárd euróval fogja gyarapítani az állami költségvetés bevételeit - jelentette ki Christina Verchere, az OMV Petrom vezérigazgatója.
Az olajvállalat vezetője elmondta, hogy a mélytengeri kitermelés 2027-re tervezett beindulása után Románia lesz az EU legnagyobb földgáztermelője. Közlése szerint jelenleg a kitermelési terv hatósági jóváhagyására és különböző engedélyek kiadására várnak.
Christina Verchere hangsúlyozta, hogy a beruházás során az OMV Petrom környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vesz. "A kitermelés elkezdése előtt felmérjük a tengeri élővilágot, és szükség esetén környezetvédő intézkedéseket hozunk. A platformról induló földgázvezetéket teljesen betemetjük. A parttól a vezeték szintén a föld alatt halad majd tovább, semmilyen hatása nem lesz a tengerparti napozókra. A kitermelés elkezdése után szakemberek és tengerbiológusok külön erre a célra létrehozott csoportja folyamatosan figyelemmel kíséri majd a tengeri környezetre gyakorolt hatásokat" - részletezte.
Az OMV Petrom és a Romgaz június 21-én jelentette be, hogy elfogadták a Neptun Deep gázmező kitermelési tervét, amit az Ásványkincsek Országos Ügynökségének is jóvá kell hagynia.
A két vállalat mintegy 4 milliárd eurós beruházással körülbelül 100 milliárd földgázt hozna a felszínre.
A Neptun Deep gázmező parttól 160 kilométerre, 100-1000 méteres mélységben, 7500 négyzetkilométeren terül el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában