Konstanca megye

2023.06.22. 07:53

FRISSÍTVE | Eloltották a lángokat a Petromidia kőolaj-finomítónál

Agerpres

Eloltották a tűzoltók a Konstanca megyei Petromidia kőolaj-finomítónál kiütött tüzet, de még felcsaphatnak a lángok - közölte a katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU).
A Környezetvédelmi Őrség tájékoztatása szerint a füstkibocsátás és a kellemetlen szag is megszűnt.
Mivel a tűz újbóli fellángolásának veszélye még fennáll, a telephely műszaki személyzete dolgozik az érintett berendezés kiürítésén, a katasztrófavédelmi erők pedig folytatják a hűtési műveleteket - közölte az IGSU.
Szerda délután tűz ütött ki a năvodari-i Petromidia kőolaj-finomítónál. A Konstanca megyei hatóságok életbe léptették a vörös jelzésű beavatkozási tervet, és a nagy füstkibocsátás miatt figyelmeztető üzenetet küldtek a lakosságnak a RO-ALERT rendszeren.
Az IGSU közlése értelmében a mérések során nem azonosítottak veszélyes anyagokat a levegőben.
A tűzoltásban a helyi egységek mellett Călăraşi, Ialomiţa, Tulcea megyei és bukaresti tűzoltók is részt vettek, és az oltórobotok szállítására alkalmas tűzoltókocsit is kivezényelték a helyszínre.
A dobrudzsai katasztrófavédelem sajtószóvivője, Ana Maria Stoica azt nyilatkozta, hogy az első információk szerint a hidrokrakkoló berendezésnél ütött ki a tűz.
A katasztrófavédelmi főosztály (DSU) korábban arról számolt be, hogy a helyszínen tartózkodó egyik katonai tűzoltó lábsérülést szenvedett és kórházba szállítják. Egy másik, a kőolaj-finomító alkalmazásában álló tűzoltó szintén lábfájdalomra panaszkodott, de megtagadta a kórházba szállítást. 

*

Senki nem sérült meg a Konstanca megyei Petromidia kőolaj-finomítónál szerda délután kiütött tűzben, valamennyi alkalmazottat sikerült kimenekíteni - közölte a finomítót működtető Rompetrol vállalat.
A tájékoztatás szerint a hidrokrakkoló berendezés karbantartási munkálatainak a végén keletkezett a tűz. Az itt dolgozó alkalmazottak azonnal jelentették az incidenst a finomító katasztrófavédelmi szolgálatának és a diszpécserszolgálatnak, amely riasztotta a hatóságokat. Áldozatok nincsenek, mind az érintett berendezésnél, mind a többi részlegen dolgozó alkalmazottakat kimenekítették, és a vállalat tűzoltói elkezdték az oltást, mielőtt a katasztrófavédelmi egységek kiértek a helyszínre - derül ki a vállalat közleményéből.
"A hatóságokkal együttműködve mindent megteszünk a tűz eloltása és a helyzet orvoslása érdekében" - szögezte le a Rompetrol.
 

*

A tenger felé viszi a szél a Kontanca megyei Petromidia kőolaj-finomítónál kiütött tűz füstjét, a levegő szállópor-koncentrációja nem haladja meg a megengedett szintet - közölte szerdán a környezetvédelmi minisztérium kommunikációs igazgatója.
Mihai Drăgan a Digi24 televíziónak elmondta, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) prognózisa szerint a térségben keleti-délkeleti a szélirány, ami azt jelenti, hogy a füst a tenger felé tart, "és ez nagyon jó dolog, mert időt ad a mentőcsapatoknak a tűz eloltására". Hozzátette, a CalitateAer applikáció segítségével bárki ellenőrizheti a levegőminőséget, de eddig sem a năvodari-i, sem a konstancai mérőállomás nem jelezte, hogy a szállópor-koncentráció meghaladta volna a határértéket.
A kommunikációs igazgató ugyanakkor hangsúlyozta, fontos, hogy az emberek tartsák be a katasztrófavédelmi felügyelőség munkatársainak utasításait. Hozzátette, a tűz eloltása után a Környezetőrség szakemberei is kimennek a helyszínre megvizsgálni a helyzetet.
Két év leforgása alatt ez a második tűzeset a Petromidiánál. A kőolaj-finomítónál 2021. július 2-án is történt egy robbanás, amelyet tűz követett. Ebben három személy életét vesztette.
A Petromidia Románia legnagyobb kőolaj-finomítója, és az egyik legmodernebb ilyen létesítmény a Fekete-tenger és a Földközi-tenger térségében.

*

Oltórobotok szállítására alkalmas tűzoltókocsit is kivezényelték a Konstanca megyei Petromidia kőolaj-finomítónál kiütött tűzhöz - tájékoztatott szerdán a katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU). Áldozatokról egyelőre nem tudnak.
A közlemény szerint a speciális tűzoltókocsi nemrég került az IGSU birtokába, ez az első küldetése. Legfőbb előnye, hogy a hatékony beavatkozás mellett biztosítja a tűzoltók védelmét a bevetés során.
A katasztrófavédelem azt is közölte, hogy áldozatokról egyelőre nem érkeztek hírek.
A tűz a gázolaj-lepárlóban keletkezett, a nagy füstkibocsátás miatt figyelmeztető üzenetet küldtek a lakosságnak a RO-ALERT rendszeren.

*

A Konstanca megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint tizenegy tűzoltóautó, öt SMURD-egység és három mentőautó tartózkodik a helyszínen, és további öt tűzoltóautó érkezik a szomszédos Călăraşi, Ialomiţa és Tulcea megyéből.
A hatóságok a vörös jelzésű beavatkozási tervnek megfelelően riasztották a környező kórházakat is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában