Sztrájk

2023.06.12. 08:16

Törölte a szóbeli érettségit a kormány

Sürgősségi rendeletet fogadott el vasárnapi ülésén a bukaresti kormány a tanév lezárásához, valamint az érettségi és az országos képességfelmérő vizsgák lebonyolításához szükséges intézkedésekről.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás 
A sürgősségi kormányrendeletben három intézkedés szerepel, amelyeket Ligia Deca oktatási miniszter ismertetett. Az egyik intézkedés szerint az érettségizők nyelvi és digitális kompetenciáinak felmérése elmarad, a vizsgákra a diákok az adott tantárgy középiskolai tanulmányi átlagának megfelelő minősítést kapják. Arról is határoztak, hogy június 13-ról június 16-áig meghosszabbították a 8. és a 12. osztályos, valamint az esti tagozatos diákok tanév végi lezárásának határidejét. Ugyaneddig a dátumig kitolták az érettségire, valamint a képességfelmérő vizsgákra történő beiratkozás határidejét is. Az eredeti ütemterv szerint az érettségi szóbeli vizsgáit június 12-én, azaz ma kellett volna megkezdjék. A vasárnap elfogadott rendelet szerint az idei nyári érettségi vizsgaidőszakban nem rendeznek szóbeli vizsgát a román nyelvű, anyanyelvű, és idegen nyelvű kommunikációs képességek, illetve a digitális kompetenciák felmérésére, ezek helyett a líceumi osztályzatok alapján kapnak minősítést az érettségizők egy később megjelenő módszertan alapján. Az érettségi írásbeli vizsgái az ütemterv szerint június 26-án kezdődnek. A többi osztály esetében nincsenek módosítások a tanév szerkezetében, számukra június 16-án ér véget a tanítás, és addig minden egyes tanulónak le kell zárni a tanulmányi helyzetét – nyomatékosította a kormányülést követően Ligia Deca oktatási miniszter. A jogszabály arról is rendelkezik, hogy a rendes (tituláris) tanári állásra kiírt vizsga kizárólag az írásbeli vizsgából fog állni, a szakellenőrzéseket nem veszik figyelembe. A miniszter szerint az intézkedésre azért van szükség, mert a sztrájk miatt sok szakellenőrzés elmaradt, és ha ennek hiányában nem engedélyeznék a vizsgán való részvételt, őszszel tanárhiány állhat elő. A sürgősségi rendeletbe foglalt harmadik intézkedés értelmében ebben az évben elmarad a hatodikosok országos képességfelmérő vizsgája – mondta még Ligia Deca. A tárcavezető hozzátette, a nyolcadikosok képességfelmérőjének és az érettséginek az írásbeli vizsgáit az eredeti menetrend szerint tartják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában