Sztrájk

2023.06.08. 12:37

Szakszervezeti vezető: Több mint 400 egészségügyi intézmény alkalmazottjai léptek japán sztrájkba

Agerpres

Több mint 400 egészségügyi intézmény alkalmazottjai léptek japán sztrájkba csütörtökön - nyilatkozta az AGERPRES-nek a bukaresti Sanitas elnöke. Viorel Huşanu közlése szerint országosan az egészségügyi szakszervezet 200 ezer tagjából több mint 80 ezren támogatták aláírásukkal az általános sztrájk kirobbantását június 15. után.
A szakszervezeti vezető emlékeztetett arra, hogy csütörtöki ülésén a kormány egy sürgősségi rendelettel a hatályban lévő bértörvényben 2022-re előirányzott szintre emeli az egészségügyi alkalmazottak több kategóriájának (többek között az ápolók és a beteghordozók) fizetését. Hangsúlyozta azonban, hogy a Sanitas szerint ez az intézkedés nem elegendő. 'Amíg nem emelik meg valamennyi egészségügyi alkalmazott fizetését, tartjuk magunkat a tiltakozó akció eredeti menetrendjéhez, beleértve az általános sztrájkot is' - jelentette ki Huşanu.
A szakszervezeti vezető szerint az egészségügyben továbbra is nagyon alacsony a kisegítő személyzet bére. Példaként említette, hogy a főváros egyik legnagyobb kórházának az ápolási igazgatója nettó 2982 lejes fizetést kap.
Elmondta azt is, hogy a Sanitas szakszervezet tagjainak a japán sztrájkja június 15-ig tart, ezután döntenek a további tiltakozó akciókról. 'Ha addig nem rendeződnek a követeléseink, akkor (...) kétórás figyelmeztető sztrájkot tartunk, (...) majd az általános sztrájk következik' - figyelmeztett Huşanu.
A Sanitas kedden közölte, hogy japán sztrájkba kezdenek szerdán az egészségügyi szakszervezeteknek a kórházakban és a szociális ellátásban dolgozó tagjai. A munkabeszüntetés nélkül zajló tiltakozó akció során a résztvevők SANITAS feliratú karszalagot vagy kitűzőt fognak viselni.
Közleményük szerint a japán sztrájk a döntéshozókkal folytatott tárgyalások idején is, a követeléseik teljesítéséig tartani fog. A tárgyalások kudarca esetén a szakszervezeti szövetség országos tanácsa dönt a további lépésekről.
Az egészségügyi szakszervezetek követelik a versenyvizsgák kiírását a befagyasztott állásokra, vakációs utalványokat, a 2017/153-as törvény maradéktalan gyakorlatba ültetését mindkét ágazat összes alkalmazottja számára, illetve azt, hogy a pótlékok, az ügyeletért járó juttatások és élelmiszerutalványok összegeinek kiszámításakor a jelenlegi munkabér összegét vegyék alapul. Követelik továbbá az egészségügyi és szociális ellátási intézmények korrekt és megfelelő finanszírozását és a kollektív munkaszerződés megkötését mindkét ágazatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában