Kormányváltás

2023.06.13. 14:37

Marcel Ciolacut bízta meg az új kormány megalakításával az államfő

Fotó: Nagy Noemi

Agerpres

Az államfő kedden bejelentette, hogy a Szociáldemokrata Párt elnökét, Marcel Ciolacut bízta meg kormányalakítással. A parlamenti pártokkal tartott konzultációsorozat utáni sajtónyilakozatában Klaus Iohannis elmondta, arra kéri a miniszterelnök-jelöltet, hogy folytassa a jelenlegi koalíció „elkötelezett, komoly, hatékony és eredményes munkáját” a hamarosan megalakuló kormánnyal.
Az államfő kifejtette, hogy a kormánypártok közötti miniszterelnök-cserét eddig még soha nem alkalmazták Romániában, de a jelek szerint ez a modell nagyon jól működik. Emlékeztetett arra, a jelenlegi koalíció létrejöttekor megalakított kormányt Nicolae Ciucă vezette több mint másfél évig. „Az ország ebben az időszakban számos válságon ment keresztül, és a Ciucă úr által vezetett koalíció, illetve a kormány munkájának köszönhetően Románia túljutott az energiaválságon, leküzdötte az inflációt, gazdasági növekedést ért el, és mindez a kemény munka eredménye volt. Ezek az eredmények nem maguktól jöttek” - jelentette ki Iohannis.
Hozzátette, hogy a miniszterelnök-csere megvalósítása a kormánykoalíció új szintű elkötelezettségét és komolyságát mutatja. „A románoknak stabilitást ígértek, és stabilitást biztosítottak. A románoknak olyan kormányt ígértek, amelyik megoldja a már akkor körvonalazódó nagy válságokat, és meg is oldották ezeket” - fogalmazott az államfő.

Az új kormányról csütörtökig szavaznia kellene a parlamentnek, hogy utána a miniszterek letehessék a hivatali esküt - jelentette ki kedden a Klaus Iohannis államfővel együtt tartott sajtónyilatkozatában Marcel Ciolacu.
A kormányalakításra felkért miniszterelnök-jelölt elmondta, hogy a gazdaság fejlesztését és a szükséges reformok megvalósítását tűzte ki mandátuma céljául. Hangsúlyozta, hogy Romániának szüksége van az országos helyreállítási tervbe foglalt célkitűzések teljesítésére. „Romániának az Európai Unióban és a NATO-ban van a helye. Bármennyire is igyekeznek egyesek más irányba terelni minket, Románia számára egyetlen út létezik, amelyen a politikai stabilitás révén bizonyosan végig tudunk menni” - fogalmazott a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. 
Ciolacu köszönetet mondott az államfőnek a megbízatásért és a Nemzeti Liberális Párt elnökének, Nicolae Ciucának a becsületbeli gesztusáért. „Nem miniszterelnök-jelöltként, hanem románként szeretném ezt megköszönni. Mert a gesztusa révén Románia egy új szakaszba, a konszolidálódott demokrácia szakaszába lépett” - utalt az előző kormányfő lemondására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában