Kormányváltás

2023.06.13. 19:31

Csoma Botond: az RMDSZ beéri a környezetvédelmi és az energiaügyi minisztériummal, de más ajánlatot nem fogad el

Az RMDSZ rugalmasságot tanúsítva eldöntötte, hogy elfogadja az energiaügyi és a környezetvédelmi minisztérium irányítására vonatkozó ajánlatot, de ha ez sem érvényes már, akkor más ajánlatot nem fogad el - jelentette ki kedd este Csoma Botond.

Agerpres

A parlamentben tartott sajtónyilatkozatában az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője felidézte: a koalíció vezetőinek délután fél 3-tól tartott tárgyalásain hangzott el a partnerek részéről az a legfrissebb ajánlat, hogy a magyar érdekvédelmi szövetség vegye át az energiaügyi minisztérium irányítását és tartsa meg a környezetvédelmi tárca vezetését.

Csoma beszámolója szerint Kelemen Hunor szövetségi elnök a koalíciós tárgyalásokon időt kért arra, hogy az ajánlatot vitassák meg az RMDSZ-ben. "Délután négytől online ülést tartottunk, amelyen valamennyien egyetértettünk azzal, hogy legyünk rugalmasabbak, ha már azzal vádolnak minket, hogy nem vagyunk elég rugalmasak. (...) Nem akartuk azt a látszatot sem kelteni, hogy megfutamodunk a kormányzástól. (....) Ezért úgy döntöttünk, hogy ha meg tudjuk tartani az RMDSZ által eddig irányított minisztériumnak legalább egyikét, akkor rugalmasságot tanúsítva fogadjuk el a korábbi koalíciós ülésen tett ajánlatot, vagyis a környezetvédelmi minisztérium mellett vegyük át az energiaügyi tárcát" – részletezte a frakcióvezető.

Csakhogy Csoma szerint időközben a Nemzeti Liberális Pártnál 'problémák támadtak', és nem akarnak megválni a környezetvédelmi minisztériumtól.

"Ha már a délután fél 3-kor tett ajánlat sem áll a lábán, akkor csak azt tudjuk mondani: más ajánlatot nem tudunk elfogadni. Senki nem állíthatja, hogy nem vagyunk rugalmasak, de a jelek szerint hiába engedtünk, mert a helyzet időközben megváltozott. (...) Mi nem lépünk ki a kormányból, hanem ahogy a szövetségi elnök fogalmazott, kitaszítanak minket" – fogalmazott az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

Csoma a történteket "filmbe illő, abszurd jelenetekhez" hasonlította. Elmondta, hogy Kelemen Hunor a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) ülését hívta össze a koradélutáni koalíciós tárgyaláson elhangzott ajánlat megvitatására. Szerinte az RMDSZ elnöke ezt éppen azért tette meg, mert az ajánlattal új helyzet állt elő. Emlékeztetett arra, hogy a koalíciós partnerek korábbi ajánlatát - az energiaügyi és az egészségügyi minisztérium, vagy az energiügyi és az európai projektekért felelős tárca átvételét - az RMDSZ korábban már egyértelműen elutasította. "Nem hiszem, hogy Kelemen Hunor úrnak szenvedélye lenne egy ülés összehívása csupán az ülés kedvéért" - jegyezte meg.

Felidézte ismét, hogy a SZÁT ülésén a testület tagjai a rugalmasság mellett döntöttek. "Azt mondtuk, rendben van, változott a helyzet, nem őrizhetjük meg mindkét eddigi minisztériumunkat. (...) És mire a rugalmasság mellett döntöttünk, fordulat történt, ismét új helyzet állt elő. Nem tudom, szerintem ez kissé abszurd" – mondta a politikus.

Csoma kizárta azt, hogy a koalícióból való kilépés esetén az RMDSZ a parlamentből támogassa a kormányt. Hangsúlyozta, hogy az RMDSZ hajlandó tárgyalni, de "ditktátumokat" nem tud elfogadni.

'"A válaszunk az, hogy nem érjük be az energiaügyi és a környezetvédelmi minisztériummal. (...) Ha a (koalíciós partnerek - szerk. megj.) meggondolták magukat, és a környzetvédelmi minisztériumra vonatkozó ajánlat már nem érvényes, akkor nem vehetünk részt a kormányzásban. (...) Nem tudom, hogy melyek a PNL-s kollégák számításai, sajnáljuk a történteket, mi nem akartunk ide jutni. Mi kormányon akarunk maradni és az ország érdekeiben kormányozni, de ilyen feltételek mellett nem vehetünk részt a kormányzásban" - jelentette ki a frakcióvezető.

Emlékeztetett arra, hogy a liberálisok előbb a környezetvédelmi, majd a fejlesztési minisztériumot, végül pedig mindkét tárcát el akarták venni az RMDSZ-től. "Elmondtuk, hogy ezzel nem értünk egyet, nem lehetünk senkinek sem a kapcája. Utána azt mondtuk, rendben, legyünk rugalmasabbak, őrizzük meg legalább a környezetvédelmi minisztériumot, amelyet szerintem jól vezettünk, és a fejlesztés helyett fogadjuk el az energiaügyi tárcát. Most már ezt sem lehet" - ecsetelte az RMDSZ helyzetét Csoma. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában