Különnyugdíj

2023.06.28. 18:05

A CSM szerint a teljes igazságügyi rendszerre negatív hatással lesz a különnyugdíjakat szabályozó új törvény

Agerpres

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) szerint a teljes igazságügyi rendszerre negatív hatással lesz a különnyugdíjakat szabályozó új törvény, amelyet "az alkotmányos elvek mellőzésével" fogadott el szerdán a parlament.
A CSM képviselői közleményükben felrótták a törvényhozó és a bírói hatalom közötti valós párbeszéd hiányát.
Mint hangsúlyozták, a testület megjegyzésekkel kedvezően véleményezte a törvénytervezet eredeti változatát, de a szöveg később több ízben is módosult a képviselőházban és a szenátusban, és a végleges változat "teljes mértékben eltér" az eredetitől, olyan kitételeket tartalmaz, amelyeket nem vitattak meg az érintettekkel, és a CSM nem véleményezhette azokat.
Az ehhez hasonló törvénymódosításoknak az összes hatalmi ág bevonásával zajló valós párbeszédre kellene épülniük a jogállamiság, az igazságszolgáltatás függetlensége és a kiszámíthatóság biztosítása érdekében - szögezték le, hozzátéve, hogy az elfogadott intézkedéseknek helyrehozhatatlan következményei lesznek az igazságszolgáltatás függetlensége és a bírák és ügyészek jogállása tekintetében.
A képviselőház szerdán döntő házként elfogadta a különnyugdíjakról szóló törvénytervezetet. A jogszabályjavaslatot 209 képviselő támogatta, 27-en ellene szavaztak, 17-en tartózkodtak.
Az alsóház hétfőn már elfogadta a tervezetet, de visszaküldte a szenátusnak, arra hivatkozva, hogy az elfogadott módosító javaslatok jelentős tartalmi eltéréseket eredményeztek a felsőházban korábban szavazásra bocsátott változathoz képest. Így a szenátus szerdán ismét jóváhagyta a tervezetet, majd a képviselőház is újból elfogadta döntő házként.
A törvény célja, hogy a szolgálati nyugdíjakat az adott szakterületen eltöltött szolgálati idő alapján számítsák ki, és a minimális járulékköteles szolgálati időt az állami nyugdíjrendszerben alkalmazotthoz igazítsák.

A jogszabályjavaslat a bírák és ügyészek, a katonák, a diplomaták, a parlamenti köztisztviselők, a számvevőszék személyzete és a polgári légiközlekedési személyzet nyugdíjáról rendelkezik.
A tervezet nem szünteti meg ezeket a különnyugdíjakat, hanem elrendeli a hozzájárulásos alapú nyugdíjra történő fokozatos átállást 2043-ig - jelentette ki a Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozója, Adrian Solomon.
A törvénytervezet értelmében a bírák és az ügyészek 2028-ig a jelenlegi feltételek mellett vonulhatnak nyugdíjba, azaz életkortól függetlenül a tisztségben eltöltött legalább 25 év szolgálati idő után kérhetik a nyugdíjazásukat, és nyugdíjuk összege az utolsó ledolgozott hónapban kapott bruttó fizetés és pótlékok 80 százaléka lesz. A nyugdíjba vonuló katonák esetében szintén a jelenlegi szabályok lesznek érvényesek a következő öt évben.
A nyugdíjaknak a 4000 lejt meghaladó részére 15 százalékos adót vetnek ki - áll még a tervezetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában