Visszaváltás

2023.02.02. 19:01

Tánczos Barna: Kifizeti az állam az üzleteknek az újrahasznosítható csomagolóanyagok átvételével kapcsolatos szolgáltatásokat

Illusztráció

Forrás: dunarecycling.hu

Agerpres

Az állam kifizeti az üzleteknek az újrahasznosítható csomagolóanyagok átvételével kapcsolatos szolgáltatásokat - jelentette ki csütörtöki besztercei sajtótájékoztatóján Tánczos Barna. A környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy az üzletek 15-20 banit kapnak majd minden egyes üvegpalackért, amelyért kifizették az 50 banis betétdíjat. A pontos összeget miniszteri rendelet fogja rögzíteni - tette hozzá.
Tánczos Barna hozzátette, hogy november 30. után tilos lesz az alkoholos italokat, üdítőitalokat és ásványvizeket olyan csomagolásban forgalmazni, amelyen nem szerepel a betétdíjrendszer (SGR) logója, és valamennyi kiskereskedő köteles átvételi pontot létesíteni az újrahasznosítható csomagolóanyagok számára.
A miniszter szerint a kisebb üzletek a csomagolóanyagok átvételét várhatóan manuálisan fogják megoldani, a nagyobbak pedig visszaváltó automatákra bízzák majd ezt a feladatot. Megjegyezte azt is, hogy termékek ára tartalmazni fogja az 50 banis betétdíjat. Tánczos emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy 20 és 40 ezer lej közötti bírságot kockáztatnak azok a termelők és kereskedők, akik február végéig nem regisztrálnak a betétdíjas rendszerbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában