Elégedetlenség

2023.01.25. 12:35

Sztrájkőrséget tart szerdán a szállításügyi minisztériumnál a CFR-kórházak Szakszervezeti Szövetsége

Forrás: Facebook/Federatia Sanitas din Romania

Agerpres

Sztrájkőrséget tart szerdán 11 órától a CFR-kórházak Szakszervezeti Szövetsége a szállításügyi minisztérium székhelye előtt, mert még mindig nem kaptak választ Sorin Grindeanu tárcavezetőtől arra a kérdésükre, hogy mi lesz a sorsa az alkalmazottaknak, ha ezek az egészségügyi intézmények kikerülnek a minisztérium fennhatósága alól.
A Sanitashoz tartozó szakszervezeti szövetség szerdán közleményben reagált arra a sajtóértesülésre, miszerint a kormányfőtitkárság felkérésére 25 saját egészségügyi hálózattal rendelkező intézmény és hatóság jelezte, hogy átvenne egy vagy több, jelenleg a szállításügyi minisztériumhoz tartozó kórházat.
A közleményt aláíró Leonard Bărăscu, a Sanitas elnöke többek között arra a kérdésre szeretne választ kapni Sorin Grindeanutól, hogy milyen státuszuk lesz, hogyan szervezik át, és hogyan fognak működni az átvett CFR-kórházak, milyen garanciák vannak arra, hogy a szállításügyi minisztérium fennhatósága alól kikerülő egészségügyi intézmények megtartják a rendeltetésüket, illetve milyen garanciákat kap a mintegy 3500 alkalmazott arra, hogy nem veszíti el állását.
A szakszervezet szerint a CFR-kórházak átvételére pályázó különböző intézmények 'számos félrevezető, pontatlan és hiányos információt' közöltek ajánlattételükben a szállításügyi minisztérium által átadni kívánt kórházak tényleges munkájáról. „Ez arra enged következtetni, hogy számos csoportérdek fűződik ezeknek a kórházaknak az átadásához, és ez csak az első szakasza annak a folyamatnak, amely során a szállításügyi minisztérium teljes egészségügyi hálózata átkerül más központi és helyi közintézményekhez” - olvasható a közleményben, amely szerint semmilyen garancia nincs arra, hogy átvételük után a CFR-kórházak megőrzik a rendeltetésüket, így még az is megtörténhet, hogy az új működtetőik bérbe vagy koncesszióba adják ezeket az épületeket.
A szakszervezet közölte: ha a sztrájkőrség hatására sem kapnak választ a kérdéseikre, akkor 'a rendelkezésükre álló összes törvényes eszközt felhasználva' folytatják a tiltakozó akciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában