Közvélemény

2022.12.29. 18:10

IRES-felmérés: a romániai lakosok 45%-a pénzügyileg általában elboldogul

Egy csütörtökön közzétett IRES-közvélemény-kutatás szerint a romániai lakosok 45 százaléka állítja, hogy pénzügyileg általában "elboldogul", és 18 százalékuk szerint mindenük megvan, amire csak szükségük van.

Forrás: impact.ro

Agerpres

A megkérdezettek 19%-a mondta azt, hogy néha vannak anyagi nehézségei, 18%-uk pedig azt állította, hogy még a legszükségesebbekre sincs elég pénze; 2% nem tudta vagy nem akart válaszolni.

A felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezettek mindössze 7%-a nagyon elégedett az életkörülményeivel, 34% meglehetősen elégedett, 39% nem nagyon elégedett, 19% egyáltalán nem elégedett, 1% pedig nem tudja vagy nem válaszolt.

A válaszadók 70%-a állította, hogy 2022-ben csökkentette a háztartás alapvető fontosságú de nem élelmiszerjellegű cikkeire fordított kiadásait, 64%-uk lemondott bizonyos, korábban használt élelmiszermárkák vásárlásáról, mert azok megdrágultak, 57%-uk pénzhiány miatt bizonyos élelmiszereket többé egyáltalán nem vásárol. 25%-uk legalább egyszer elhalasztotta egy közüzemi számla kifizetését, 6 százalékukkal pedig megtörtént, hogy éhezett.

A válaszadók 46%-a tudott pénzt megtakarítani az idén; 33%-uk viszont családtagoktól kért kölcsön, 24%-uk barátoktól vagy ismerősöktől, 14%-uk pedig a banktól vett fel kölcsönt.

2022-ben a megkérdezettek 35%-a az árak növekedésétől, 18% a betegségektől, 15% a közelben dúló háborútól, 10% a munkanélküliségtől félt. A politikai válság miatt csak 5%, a jövedelemcsökkenés miatt 4%, a munkahelyi bizonytalanság vagy kilátástalanság miatt 3% aggódott.

Az IRES közvélemény-kutatása 2022. december 7-12 között zajlott egy 1615 fős, nagykorú személyekből álló mintán. A hibaküszöb 2.5%.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában