Visszaesés

2022.11.03. 12:38

Tavalyhoz képest idén 20 százalékkal visszaesett a szállodavendégek száma a román tengerparton

Forrás: tripadvisor.com

Agerpres

Idén 20 százalékkal csökkent a hotelben lakó turisták száma a román tengerparton. Mamaián regisztrálták a legsúlyosabb visszaesést, ezen a településen 25-30 százalékkal kevesebb turista foglalt hotelszobát, mint 2021-ben - mondta Alin Burcea, a Turisztikai Ügynökségek Országos Egyesületének (ANAT) elnöke Antalyában, ahol román újságírók egy csoportjával találkozott. Burcea szerint 32 éve nem volt példa a tengerparti szállodavendégek számának ilyen mértékű csökkenésére.
A visszaesés főleg a romániai partszakasz északi részében található üdülőtelepeken számottevő, Mamaián a legszembeszökőbb. A déli üdülőtelepek jobban fejlődnek - mondta a szakember, aki egyben egy romániai turisztikai ügynökség vezérigazgatója is. Úgy vélekedett, a jelenség egyrészt az ugrásszerű áremelkedésnek tudható be, másrészt annak, hogy a szállodákra számos alternatívát kínálnak a környékbeli magánlakásokból kialakított szálláshelyek. Mamaián a parkolókban felszámolt tarifák is megterhelik a vendég pénztárcáját.
Alin Burcea szerint a jelenséget egyrészt a szállodatulajdonosok hanyagsága idézte elő, akik bíztak abban, hogy a vendégek 'maguktól' vissza fognak járni, miközben a turisták inkább magánházaknál kerestek szállást, vagy a külföldi nyaralást választották. Ugyanakkor Constantin Daniel Cadariu turisztikai minisztert is hibáztatja, aki szerinte semmit nem tett a román tengerpart leromlott közmegítélésének feljavításáért. Burcea úgy vélekedett, a helyzet jövőre tovább romolhat az energiaárak növekedése miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában