Az érc feldolgozásáról

2022.07.28. 19:06

Ciucă: A veresvölgyi rézbányából kitermelt ércet belföldön kell feldolgozni

Agerpres

Támogatni kell a beruházásokat, hogy a Romániában kitermelt rézércet belföldön lehessen feldolgozni – jelentette ki csütörtökön Nicolae Ciucă kormányfő a veresvölgyi (Roşia Poieni) rézbányát üzemeltető abrudbányai Cupru Min rt.-nél tett látogatása után. Megjegyezte, hogy ennek az állami vállalatnak „hatékony gazdálkodással” sikerült nyereséget termelnie és műszaki újításokat végeznie, miután a nyeresége egy részét erre a célra fordította. „Érdemes megjegyezni azt is, hogy, amint én láttam, a rézbányában lehetőség van a hatékonyabb kitermelésre. Az érc mennyisége lehetővé teszi a további kitermelést még jó néhány évtizedig. Megbocsáthatatlan lenne, ha nem lennénk képesek oly módon támogatni a beruházásokat, hogy a rézércet fel lehessen dolgozni az országban. Szakértők már mutattak be megoldásokat, beszéltek az előnyökről” – mondta a kormányfő.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy európai szinten van egy projekt, amelynek célja ennek az iparágnak a fejlesztése és a réz felhasználása vezetők, félvezetők és mikrochipek fejlesztéséhez, és fontos, hogy az ércet belföldön dolgozzák fel.

Arra a kérdésre, hogy meghatározták-e már a feldolgozó üzem helyét, Nicolae Ciucă azt mondta, hogy a Fehér megyei hatóságok azt szeretnék, hogy Zalatnában hozzanak létre egy ilyen üzemet, ahol már régebben is zajlott ilyen tevékenység, és a kormány komolyan figyelembe veszi ezt a lehetőséget.

Nyilatkozatát megelőzően a kormányfő arról számolt be csütörtöki Facebook-bejegyzésében, hogy a kormány memorandumban készül leszögezni, hogy a Cupru Min állami vállalat nyereségének a fele ne az állami büdzsébe kerüljön, hanem további műszaki felújításokra fordítsák azt az összeget.

Mintegy 43 millió lejről van szó, amely a környezetkímélő kitermelést fogja biztosítani a vállalat számára. Örvendetes látni, hogy egy teljes egészében állami tulajdonban levő vállalat már több éve nyereséges, és hogy az eddig végrehajtott beruházásokat kizárólag saját finanszírozásból valósította meg” – fogalmazott Ciucă.

A gazdasági minisztériumnak alárendelt Cupru Min vállalat fő tevékenysége a veresvölgyi bányászati körzet rézérckészleteinek/tartalékainak kitermelése és meghatározott formában történő szállítása. A Cupru Min által kitermelt koncentrátum egy porfír típusú lelőhelyről származik, amely a réz mellett más fémeket is tartalmaz.

A Fehér megyei veresvölgyi lelőhelyen található Románia rézérckészleteinek mintegy 60 százaléka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában