Věra Jourová

2022.06.29. 10:34

EB-alelnök: nem tehetek ígéreteket, de szeretném, hogy megszüntessük Romániával szemben az MCV-t

Věra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke kijelentette, hogy nem tud ígéreteket tenni, de nagyon szeretné, hogy az EU végrehajtó szerve megszüntesse a Romániára és Bulgáriára vonatkozó együttműködési és ellenőrzési mechanizmust (MCV), amely lefoglalja a Bizottság kapacitását, és az ország kiértékelését átvinné az összes uniós államra vonatkozó éves jogállamisági jelentésbe.

Forrás: europarl.europa.eu

Agerpres

Az AGERPRES-nek kedden adott interjúban a romániai hivatalos látogatásán levő Jourová kifejtette, úgy vette észre az államelnökkel, a kormányfővel, az igazságügyi miniszterrel és más fontos illetékes személyekkel folytatott megbeszéléseiből, hogy a román politikában jelenleg lendületben van azon jogszabályok elfogadása, amelyek foglalkoznak az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus jelentésében bemutatott kérdésekkel, és ez lehetővé teszi majd számukra, hogy a mechanizmust lezárják.

"Úgy gondolom, hogy a lendület megvan, vannak dolgok, amelyeket meg kell tenni, nem ígérhetek semmit, de őszinte leszek: nagyon szeretném, hogy megszüntessük a mechanizmust, többek között azért, mert lefoglalja a Bizottság kapacitásait, és mert van ez az új eszközünk, a jogállamiságot kiértékelő jelentés, amely minden EU-s tagállamot lefed, és a Romániáról szóló jelentéseket is át lehetne vinni oda. Ez Románián múlik majd" – fogalmazott az EB alelnöke.

Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy az igazságügyben elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló különleges ügyészség (SIIJ) helyett létrehozott új struktúra működését az EB nyomon fogja követni, mert biztos akar lenni afelől, hogy az "megfelelően végzi a munkáját, független és pártatlan, és teljesíti célját".

Jourová arra is kitért, hogy "kellemetlen meglepetésként" érték az európai hatóságokat egyes romániai intézményeknek az uniós jog elsőbbségének megkérdőjelezésére tett kísérletei. Leszögezte, látogatásának egyik célja az volt, hogy biztosítsa az uniós jog egyértelmű elismerését a román jogban, illetve azt, hogy a román bírák, akik egyben európai bírák is, a megtorlástól való félelem nélkül alkalmazhassák az uniós jogot.

"Volt alkalmam egy nagyon jó megbeszélést folytatni az alkotmánybíróság elnökével az alapelvekről, az uniós jog elsőbbségéről. Megpróbáltam elmagyararázni - amit az elnök magától értetődően már tudott -, hogy az uniós jog elsőbbségének elismerése az európai jogállamiság egyik alappillére. Szeretnénk tehát, hogy Romániában teljes mértékben elismerjék az uniós jog elsőbbségét" – fogalmazott az EB alelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában