Tárgyalás

2021.09.30. 15:36

Moşteanu: Az USR PLUS csak akkor ül le tárgyalni a PNL-vel, ha más kormányfőt javasolnak

Fotó: b1tv.ro

Az USR PLUS csak akkor ül le tárgyalni a PNL-vel, ha egy új kormányfőt javasolnak Florin Cîţu helyett – jelentette ki csütörtökön Ionuţ Moşteanu, az alakulat képviselőházi frakciójának vezetője.

Florin Cîţu miniszterelnöknek a bizalmatlansági indítvány megvitatása előtti esetleges lemondása a politikus szerint „egy újabb trükk lenne”, a házszabályoknak és az alkotmánynak egy sajátos értelmezése, amellyel esélyt keres megmenekülésére.

Moşteanu szerint jelenleg két egyszerű forgatókönyv van arra, hogy a Nemzeti Liberális Párt folytathassa a kormányzást: vagy a Szociáldemokrata Párt (PSD), vagy pedig az USR PLUS támogatását szerzi meg.

„Mi azonban csak akkor ülünk le velük tárgyalóasztalhoz, ha egy másik kormányfőt javasolnak. Ha nem, akkor a PSD-vel kell tárgyalniuk. Más variáns nem lehetséges” – szögezte le Moşteanu a parlamentben.

Az USR PLUS frakcióvezetőjének értékelése szerint a PNL választás előtt áll. Ha a vezetőségük úgy dönt, hogy az országnak jelenleg leginkább Florin Cîţura van szüksége, akkor tovább mennek az eddigi úton. Ez az út azonban szerinte előre hozott választásokhoz vezet.

Moşteanu hozzátette, nem érti, miért lett hirtelen Cîţu a legfontosabb a PNL és az államfő számára, mert a liberálisoknak sok tapasztalt politikusuk van, akik nagyon jól vezethetnének egy szilárd parlamenti többséggel rendelkező koalíciós kormányt.

„Úgy vélem, hogy az előre hozott választás rossz lépés lenne most Románia számára, ha azonban a PNL és az államelnök ezt az irányt látja jónak – mert, ne felejtsük el, hogy csak az államfő írhat ki előre hozott választásokat -, akkor szavazni hívjuk a románokat” – fejtette ki Moşteanu.

Hozzátette, értelmezése szerint a liberálisok kinyilvánították a koalíció újraélesztéséről szóló kongresszusi határozatukban, hogy tulajdonképpen nem akarnak tárgyalni többé az USR PLUS-szal, ha az alakulat nem vonja vissza bizalmatlansági indítványát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában