Elnökválasztás

2021.09.23. 17:10

Dacian Cioloş nem számított arra, hogy a legtöbb szavazatot kapja

Dacian Cioloş bevallása szerint nem számított arra, hogy megnyeri az USR PLUS elnökválasztásának első fordulóját.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján a társelnöki tisztséget jelenleg betöltő politikus azt mondta, meglepte, hogy milyen nagy számban vettek részt párttársai a szavazáson, ugyanakkor arra sem számított, hogy a legtöbb voksot kapja az első körben. Az eredmény alapján szoros küzdelemre lehet számítani a második fordulóban, „nyitott a verseny” az elnöki székért – szögezte le.

„Számomra ennél a versenynél sokkal fontosabb, hogy egy demokratikus folyamatot láttatott az USR PLUS. Az elmúlt hetekben lehetőségünk volt végignézni, mit jelent a politikai verseny más pártoknál. Mi tisztességre, józanságra és őszinteségre törekedtünk. Remélem, hogy a második fordulóban is ugyanilyen marad a hangulat” – fogalmazott.

Hozzátette, azt szeretné, hogy a kongresszust követően „még inkább halványuljon el a volt USR- és a volt PLUS-tagok közötti mesterséges határvonal”. Azt mondta, a továbbiakban is lesznek találkozói a párttagokkal, és szándékai szerint legalább egy vitát is tartanak kihívójával, Dan Barnával.

Az USR PLUS szóvivője, Ionuţ Moşteanu csütörtökön bejelentette, hogy Dacian Cioloş és Dan Barna került be a pártelnökválasztás második fordulójába.

Dacian Cioloş 15.111 szavazatot (a leadott voksok 46 százaléka), Dan Barna 14.404 szavazatot (43,9 százalék), Irineu Darău 3300 szavazatot (10,1 százalék) kapott.

Az USR PLUS 44.114, szavazati joggal rendelkező tagja közül 32.815-en (74,4 százalék) voksoltak.

Az alakulat tagjai online szavazhattak a jelöltekre. A második forduló eredményét a párt október 2-3-án tartandó kongresszusán hivatalosítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában