Levélszavazás

2020.12.05. 18:29

Orban: Néhány száz levélszavazat december 3-a után érkezett be

Ludovic Orban miniszterelnök szerint néhány százra tehető azoknak a levélszavazatoknak a száma, amelyeket a december 3-i határidő után kézbesített a Román Posta, ennélfogva – a törvény értelmében – érvényteleneknek tekintik ezeket.

Forrás: forbes.ro

A kormányfő hangsúlyozta, amikor közölték a diaszpórában élő érintettekkel, hogy voksuk érvénytelen, arról is tájékoztatták őket, hogy leadhatják szavazatukat valamelyik külföldi szavazókörzetnél. A miniszterelnök nyomatékosította, a vonatkozó jogszabály előírásai szerint csak azokat a levélszavazatokat tekintik érvényesnek, amelyeket december 3-a éjfélig kézbesítettek az illetékes hatóságnak. Azért szabták meg ezt a határidőt, hogy ha az ezt a lehetőséget választók közül valaki bármilyen oknál fogva nem tudott levélben szavazni, még megtehesse valamely szavazókörzetnél.

Orban kiemelte, több mint 39 ezer külföldön élő állampolgár regisztrált a levélszavazásra, több mint 35 ezret érvényesítettek az erre irányuló igénylések közül, és november 4-e és 14-e között postázták is az igénylőknek a levélszavazáshoz szükséges dokumentumokat.

„Előfordulhat, hogy egyesek – bár megkapták a borítékot – nem szavaztak (...), lehet, hogy egyesek elfelejtettek szavazni vagy letettek arról, hogy levélben szavazzanak” – vélekedett.

A kormányfő szerint a levélszavazatokat tartalmazó mintegy 3000 borítékot diplomáciai képviseletekre küldtek a feladók, körülbelül 18 ezer pedig az országba érkezett a Román Postán keresztül. „Ez azt jelenti, hogy összesen mintegy 21 ezer szavazat van meg a 35 ezerből” – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában