Parlamenti választások

2020.09.15. 10:55

Elfogadták a választási törvényeket módosító és kiegészítő jogszabálytervezetet

A választások lebonyolítására vonatkozó egyes jogszabályok módosítását fogadta el hétfői plenáris ülésén a képviselőház.

Az alsóház 185 támogató, 14 ellenszavazattal, 4 tartózkodás mellett fogadta el a tervezetet, amelyet szeptember 9-én már jóváhagyott a szenátus.

A jogszabály többek közt előírja, hogy a külföldön élő román állampolgárok más szavazókörzetben is voksolhatnak választási kerületükben a pótlistákon, amennyiben nemrég változtattak lakhelyet. A képviselőház azzal egészítette ki a szenátus által elfogadott szöveget, hogy az idei parlamenti választásokon a diaszpórában élő román állampolgároknak két nap – szombat és vasárnap – áll majd rendelkezésükre a szavazáshoz. Az itthon élők egy napon – vasárnap – fognak szavazni.

Az egészségügyi eszközöket az egészségügyi minisztérium biztosítja, a belügyminisztérium és a prefektúrák osztják szét, a polgármesterekkel együttműködve. A külföldi szavazókörzetekben szétosztandó egészségügyi felszereléseket a külügyi tárca biztosítja.

A parlamenti választásokon a polgármesterek a prefektúrákkal együttműködve biztosítják a szavazóhelyiségek fertőtlenítését. Amennyiben valamely ország járványvédelmi okokból nem engedélyezi szavazóirodák létrehozását a romániai parlamenti választások idejére, az illető országban nem lesz szavazóhelyiségben történő voksolás.

A képviselőház volt a döntő fórum ebben a kérdésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában