Tényleg hatásos

2020.04.02. 11:52

Hogyan segít légzésünk lelassítása a lazításban?

Tüdőnk minél biztosabb irányítása számtalan előnnyel jár nemcsak mentális, hanem fizikai állapotunkat, egészségünket illetően is.

Pikó Stefánia

Születésünk után, az új világgal való találkozás első sokkja tíz másodpercen belül arra késztetett, hogy elkezdjünk lélegezni, tüdőnk pedig azóta sem állt meg. Egy felnőtt ember percenként általában tizenhatszor vesz levegőt, körülbelül 23.000-szer egy nap. Ez azt jelenti, hogy harmincéves korunkra körülbelül 250 milliószor veszünk levegőt. Azt gondolnánk, hogy ennyi gyakorlás következtében egyértelműen a légzés szakértőivé válunk, hiszen mi újat tanulhatnánk még erről az egyszerű cselekvésről?

Egy nemrégiben elvégzett tudományos kutatás alátámasztja azt az elképzelést, mely szerint az elkapkodott, figyelmetlen légzés számos egészségügyi probléma kialakulásához járulhat hozzá, ilyen például a magas vérnyomás vagy a depresszió. A tudatos, kontroll alatt tartott légzés viszont jó hatással van ránk. A kutatók szerint a legideálisabb és leghatékonyabb, ha egy percen belül hat kilégzést hajtunk végre. Magas vérnyomással küszködők vettek részt egy ilyen londoni kutatásban, és miközben elvégezték a légzőgyakorlatot, a kutatók kimutatták, hogy bár rövid ideig, de látványosan csökkent az alanyok vérnyomása.

Tényleg hat

Amit most kutatók jelentenek ki, és amit most a tudomány támaszt alá, azt az emberek már ősidőktől fogva tudták, ez pedig jól visszatükröződik például szanszkrit és hindu írásokból is, tehát egyes kultúrákban a kezdetektől fogva nagyobb hangsúlyt fektettek erre. Bár ma már szerte Európában egyre trendibbé válnak a keleti, egzotikusnak számító edzésformák, kicsit még mindig idegennek, egyesek számára „kuruzslásnak” tűnhet például a meditálás. Pedig ennek és a jógának is az egyik alapfontosságú eleme az, hogy tudatosan lélegezzünk, figyeljünk ennek ritmusára, és amennyire csak lehet, ameddig csak kényelmes, lassítsuk azt le. Fontos, hogy ilyenkor a rekeszizom segítségével lélegezzünk, ne a mellkasunk emelkedjen, hogy minél több levegő jusson a tüdőbe.

Azok szerint, akik ezt rendszeresen gyakorolják, a lassú, mély lélegzetvételek számtalan pszichológiai reflexet indítanak be, amelyek által létrejön egy sokkal nyugodtabb lelkiállapot. Ennyi ugyan nem elég a meditációhoz, de egy erős löketet nyújt, amely nemcsak a testet, hanem az elmét is megnyugtatja. Egy másik lényeges aspektusa a tudatos légzésnek az, hogy elfeledteti velünk a külvilág gondjait, ugyanis akkor, amikor csak erre fókuszálunk, közben nem tudunk azon görcsölni, hogy éppen mi történik a világban. Bár ez az egész tudatos légzés nagyon egyszerű gyakorlatnak hangzik, mégsem az. Az első, második próbálkozás során azt tapasztalhatjuk, hogy nem igazán sikerül fókuszálni, és a körülöttünk lévő hangok, vagy egyéb gondolatok észrevétlenül is megzavarnak a koncentrációban. Ettől aztán frusztráltak leszünk, és inkább feladjuk, mert azt gondoljuk, hogy valamit nem csinálunk jól, és igazából ennek nincs is sok értelme. Tudni kell viszont, hogy ez valószínűleg senkinek nem sikerült elsőre (tisztelet a kivételnek). Nagyon nehéz kizárni mindent, főleg, hogy a jelen világban rengeteg impulzus ér minket, és nem szabad elfelejteni, hogy minden fény vagy hangelem, legyen az akármennyire is hétköznapi, megszokott, alapvető, ugyanúgy befolyással van ránk, az érzékeink ugyanúgy fel kell dolgozzák mindet – nagyon nagy munka ez. Ezért is különösen hasznos, ha olykor egy kis szabadságot nyújtsunk az érzékeinknek, és erre nem is lehetne jobb az alkalom, mint egy „otthon maradós” időszak.

Egyszerű, de nagyszerű

Számtalan egyéb kutatás és tanulmány támasztja alá ma már azt is, hogy a tudatos légzőgyakorlatok segíthetnek a depresszió kezelésében, illetve az álmatlanság ellen is hatékony. Több olyan alkalmazás is ingyenesen elérhető már, amelyeket kifejezetten arra a célra fejlesztettek ki, hogy segítsenek kikapcsolni, relaxálni, egy kicsit meditálni. Egy ilyen alkalmazás abban is segíthet, hogy elaludjunk olyankor, amikor valami miatt sehogy nem sikerül nyugalmat találnunk, amikor valami miatt felfokozott az idegállapotunk. Ezek az alkalmazások legegyszerűbb és legnagyszerűbb tanácsa, hogy minden belső energiánkat arra használjuk fel, hogy nagyon erősen koncentráljunk, fókuszáljunk a testünkre, arra, hogy az hogyan süpped az ágyneműbe, hogy kényelmesen fekszünk-e, hogy el van-e minden izmunk lazítva, és hogy hogyan veszünk levegőt.

Nem kerül semmibe, nem kell hozzá terapeuta, és nem igényel különösebb erőfeszítést, hogy kipróbáljuk, mégis tudományosan bizonyított az eredmény.

Borítóképünk: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában