Kényszerszabadság

2020.04.10. 09:18

A közalkalmazottak kényszerszabadságáról szóló intézkedés csak a szükségállapot alatt érvényes

A közalkalmazottak havi 15 napos kényszerszabadságára vonatkozó intézkedés csak a szükségállapot ideje alatt lesz érvényben – hangsúlyozta csütörtök este Ludovic Orban miniszterelnök.

A köztelevíziónak nyilatkozó kormányfő rámutatott, erre az időszakra a közalkalmazottak is – akárcsak a magánszektorban kényszerszabadságra küldött alkalmazottak – fizetésük 75 százalékát kapják, pótlékok nélkül, és esetükben is érvényes a bruttó átlagbér 75 százalékában megszabott felső határ.

Orban szerint másfél milliárd lej körüli összeget takarít meg az állam ezzel az intézkedéssel, amely azonban „nem csak a megtakarításról szól” – tette hozzá -, ezáltal ugyanis egyrészt csökken a vírus terjesztésének kockázata, másrészt jelen helyzetben szolidaritásra van szükség, a közszférának is részt kell vállalnia a teherviselésből.

A miniszterelnök ismét leszögezte, hogy az intézkedés nem vonatkozik az egészségügyi, a belügyi és a védelmi minisztériumi alkalmazottakra, továbbá a munkaügyi minisztérium alárendeltségébe tartozó azon alkalmazottakra, akik a kényszerszabadsággal kapcsolatos törvényi előírások gyakorlatba ültetéséért felelnek, valamint a pedagógusokra, akiknek elő kell készíteniük a tanév lezárását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában