Aktuálpolitika

2020.02.24. 15:20

Jogi konfliktust idézett elő Ludovic Orban újabb miniszterelnök-jelölése

Alkotmányos természetű jogi konfliktus alakult ki az Államelnöki Hivatal és a parlament között azáltal, hogy Klaus Iohannis államfő ismét a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét, Ludovic Orbant bízta meg kormányalakítással – döntött hétfőn az alkotmánybíróság (CCR).

A taláros testület szerint Iohannis elnöknek újabb kormányfőjelöltet kell nevesítenie – tudósít az Agerpres.

Az alkotmánybíróság hétfőn tárgyalta azt a beadványt, amelyet a képviselőház és a szenátus elnöke nyújtott be, kérve a taláros testülettől, állapítsa meg, hogy az államfő alkotmányos konfliktusba került a parlamenttel, amikor a parlament által bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott kabinet vezetőjének, Ludovic Orbannak adott ismét kormányalakítási megbízást.

A beadványban hangsúlyozzák, azáltal, hogy ismét Orbant bízta meg kormányalakítással, Románia elnöke semmibe vette a parlament döntését.

Az aláírók szerint Orban miniszterelnöki jelölése az alkotmány előírásaival is szembemegy, többek között sérti az intézmények közötti lojális együttműködés elvét.

Borítóképünkön: Ludovic Orban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában