25 éve a NATO-ban

2024.04.04. 10:41

Szijjártó: hazánk büszke tagja a világ legerősebb védelmi szövetségének (videó)

Magyarország büszke és egyben megbízható tagja is a világ legerősebb védelmi szövetségének számító NATO-nak, és hazánk továbbra is hozzá kíván járulni az euroatlanti közösség biztonságához – jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben, írja az MTI.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a washingtoni szerződés eredeti példánya mögött állva beszél a NATO alapítása 75. évfordulójának alkalmából tartott ünnepségen a védelmi szervezet brüsszeli székházában a NATO kétnapos brüsszeli külügyminiszteri tanácsülésének második napján, 2024. április 4-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Geert Vanden Wijngaert

A tárcavezető a NATO alapításának 75. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen hangsúlyozta, hogy Magyarország a 25 évvel ezelőtti, 1999-es belépésével ismételten csatlakozhatott „az euroatlanti világ szabad és szuverén nemzeteinek közösségéhez, amelyhez a szívünk mélyén mindig is tartoztunk, de a negyven éven át tartó kommunista elnyomás fizikailag távol tartott minket ettől”.

A NATO-tagság megkoronázta a magyar emberek nemzedékeinek szabadság iránti vágyát, küzdelmét és harcát

– fogalmazott.

Szijjártó Péter leszögezte: „Büszkék vagyunk elődeinkre, akik soha nem adták fel a reményt. Nem adták fel a reményt még a kommunista diktatúra legsötétebb éveiben sem, amikor teljesen magára hagyták a magyar népet”.

„Ma büszke tagjai vagyunk a világ legerősebb védelmi szövetségének. És büszkék vagyunk arra is, hogy megbízható szövetségesek vagyunk, hozzájárulunk a közösségünk biztonságához” – jelentette ki.

„Büszkék vagyunk arra, hogy itt vagyunk, és elődeink is büszkék lehetnek arra, hogy végre itt vagyunk” – tette hozzá.

Stoltenberg: a NATO a történelem legsikeresebb szövetsége

A NATO a történelem legsikeresebb szövetsége, az Egyesült Államok és Európa együtt erősebbek ennek kötelékében – jelentette ki az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) megalapításának 75. évfordulója alkalmából csütörtökön Brüsszelben Jens Stoltenberg főtitkár.

A tagállamok külügyminisztereinek hagyományosan az évfordulóhoz igazított tanácskozása második munkanapját megelőzően, a jubileumi megemlékezésen Stoltenberg hangsúlyozta: a közös védelmet szolgáló szerződés garancia az emberek biztonságára, a béke, a demokrácia és a jólét megőrzésére.

Európa egysége szükséges a biztonsághoz, de a kontinensnek szüksége van az Észak-Amerikával való szövetségre is, és fordítva. A NATO nemcsak Európa biztonságát erősíti, hanem Észak-Amerikáét is – húzta alá.

„A NATO ma nagyobb, erősebb és egységesebb, mint valaha” – szögezte le a főtitkár.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában