Őrtüzek

2023.10.29. 19:25

Több mint száz székelyföldi településen gyújtottak őrtüzet az autonómiaigény jeleként

Támogatjuk a határainkon kívül élő magyar közösségeink önigazgatási igényét. Az Alaptörvényben megfogalmazott felelősségünk tudatában támogatjuk magyarságuk megőrzésére irányuló törekvéseiket - írta közleményében Szili Katalin, a miniszterelnöki főtanácsadó.

MW

Õrtûz ég Erdélyben, a Csíkrákoshoz tartozó Bogát-hegyen Székelyföld autonómiájának napján, október 29-én

Forrás: MTI

Fotó: Veres Nándor

Több mint száz székelyföldi településen gyúltak ki vasárnap este az őrtüzek annak jeleként, hogy a terület őshonos lakossága igényt tart a területi autonómiára - közölte az MTI-vel Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke, a megmozdulás főszervezője.

A települések magaslatain sötétedés után meggyújtott őrtüzeknél a helyi szervezők mindenütt felolvasták a rendezvény kiáltványát, amelyet az őrtűzgyújtást kezdeményező és szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs jegyez.

"Megerősítjük, hogy nem változott elkötelezettségünk az autonómia iránt. Ismételten kijelentjük: Székelyföld területi autonómiája a béke, a biztonság és a jólét záloga, egy olyan jogi keret, amely garantálja Székelyföld polgárainak a teljes és tényleges egyenlőségét" - mutat rá a dokumentum.

Szili Katalin: október utolsó vasárnapja a székely autonómia napja

Október utolsó vasárnapja a székely autonómia napja. Őrtüzek, mécsesek gyúlnak e napon Székelyföld szerte, hirdetve az ott élő magyarság jogos igényét az autonómiára - olvasható Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó közleményében, amelyet a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága vasárnap juttatott el az MTI-hez.

Szili Katalin azt írta, lármafák jelzik, hogy egy önmagára, vívmányaira, kultúrájára egy kicsit is adó európai közösség nem hagyhatja figyelmen kívül a szülőföldjén boldogulni akaró, identitására büszke székelység törekvéseit.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a demokrácia, a szubszidiaritás elve, a polgárok sorsa nem csak hivatkozási alap az Európai Unió számára, akkor támogatnia kell a nemzeti kisebbségi közösségek önigazgatási igényét.

A mai globális kiszolgáltatottság közepette a nemzet összefogására nagy szükség van. A Székely Autonómia Napja mindannyiunk számára egyben emlékeztetés is, hogy egy pillanatra sem feledhetjük, téveszthetjük szem elől a határon kívül élő közösségeink jogos igényét, hogy saját sorsukról saját maguk úgy dönthessenek, hogy azzal elősegítsék a többségi társadalom gyarapodását is

 - fogalmazott a miniszterelnöki főtanácsadó.

"Támogatjuk a határainkon kívül élő magyar közösségeink önigazgatási igényét. Az Alaptörvényben megfogalmazott felelősségünk tudatában támogatjuk magyarságuk megőrzésére irányuló törekvéseiket" - írta közleményében Szili Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában