Nemzetpolitika

2023.09.30. 17:20

Potápi Árpád János: a vajdasági intézmények támogatásával a szülőföldön történő boldogulást segítjük

A magyar kormány azért támogatta a vajdasági oktatási-nevelési, kulturális és szociális intézmények felújítását és fejlesztését, mert igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a vajdaságiak boldogulni tudjanak őseik földjén - hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szombati vajdasági látogatásán.

MW

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a IX. Magyarország Barátai Konferencián a Marriott Hotelben 2023. szeptember 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A politikus a verbászi evangélikus imaház felszentelésén, valamint a kishegyesi Petőfi Sándor Magyar Közösségi és Művelődési Központ átadóünnepségén vett részt. Az épületek felújítását és fejlesztését a magyar kormány, illetve a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatta. 

Potápi Árpád János Verbászon rámutatott, hogy 

az utóbbi években a magyar kormány támogatásával Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és Vajdaságban 1600 templomot, parókiát, egyházi közösségi teret újítottak fel, illetve építettek újakat. 

Az államtitkár örömének adott hangot, hogy a szórvány gyülekezetei is meg tudtak erősödni. 

Ennek példája a verbászi evangélikus imaház, amely azt bizonyítja, hogy "sosem kell feladni semmit". Ha vannak erős személyiségek és vezetők, akik célokat tudnak megfogalmazni, akkor ők mindig számíthatnak a magyar kormány támogatására, ahogy a kormány is számít az ő támogatásukra - mondta. 

Kishegyesen a nemzetpolitikai államtitkár kiemelte:

 a most átadott művelődési központ a közösség megújulóképességének és kitartásának, a közösségi erőnek a szimbóluma. Potápi Árpád János rámutatott, hogy a magyar gyerekek ezekben a közösségi terekben tudják megalapozni sikereiket, majd megmutatni önmagukat, és ezzel öregbíteni településük nevét. 

"Szeretnék köszönetet mondani minden itt élő embernek azért, hogy megtartotta az anyanyelvét, megtartotta a kultúráját, ragaszkodik ősei hitéhez, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyermekei is a magyar intézményeket, a magyar megmaradást válasszák" - húzta alá.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában