Közvélemény-kutatás

2023.09.05. 06:50

Magyarországon és Szerbiában értékelik leginkább az ország vezetésének teljesítményét

A Magyar Nemzet ismerteti a Nézőpont Intézet legújabb felmérését, amely hazánkban és a környező országokban készült.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b4) kormányülést tart a Karmelita kolostorban 2022. november 23-án. A kormányfő mellett Varga Mihály pénzügyminiszter (b), Pintér Sándor belügyminiszer (b2), Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (3), Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára (b5), Nagy István agrárminiszter (b7)

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Szlovákiában (73 százalék) és Romániá­ban (83 százalék) a legelégedetlenebb a lakosság a saját kormánya munkájával, míg Szerbiában és Magyarországon értékelik a leginkább az ország vezetésének teljesítményét – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amely Magyarországon és a környező országokban készült.

Békeidőben is, de különösen nemzetközi konfliktusokkal terhelt időszakban a belpolitikai stabilitás és a kormányba vetett bizalom olyan érték, amelyet nem minden ország vallhat a magáénak – emelik ki az elemzők. 

A Nézőpont Intézet a nyári hónapokban végzett kutatása szerint a régió országai közül a románok és a szlovákok a legelégedetlenebbek kormányuk teljesítményével

– derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

A kormányválság után és előre hozott választás előtt álló Szlovákiában kormányváltó hangulat uralkodik, hiszen tíz megkérdezettből heten fejezték ki nemtetszésüket saját országuk vezetésének teljesítményéről, és mindössze 22 százalékra tehető az elégedettek aránya. 

Romániában a felmérés szerint még lesújtóbb a helyzet. Az ott megkérdezettek mindössze 16 százaléka nyilatkozott pozitívan a kabinet működéséről, míg 83 százalék inkább az elégedetlenségének adott hangot, bár az kétségtelen tény, hogy a félelnöki rendszerben, ahol az elnök is aktív részét képezi a végrehajtó hatalomnak, hagyományosan nem a kormány tekinthető a legstabilabb intézménynek.

Szintén negatív tendenciák figyelhetők meg három további szomszédunknál: 

Horvátországban (71 százalék elégedetlen) és Szlovéniában (57 százalék), de még Ausztriában (55 százalék) is többen vannak az ország vezetőinek teljesítményével elégedetlenek, mint az ellenkező állásponton lévők.

A régió negatív tendenciáival mind­össze Szerbia és Magyarország megy szembe, hiszen mindkét országban többségben vannak azok, akik kedvezően ítélik meg a kormány eredményeit. 

A teljes cikk a részletekkel IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában