Felsőoktatás

2023.07.26. 13:47

Továbbra is értékes pontokat ér továbbtanulás esetén az önkéntes katonai szolgálat

Pluszpontokkal vághatnak neki a felsőoktatási felvételinek azok, akik sikeresen teljesítik az önkéntes katonai szolgálat (ÖKSZ) kiképzését - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerdán az MTI-vel.

MW

Katonák vonulnak az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütételén.

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Szerda este kihirdetik a 2023 szeptemberében induló felsőoktatási képzések felvételi ponthatárait. 

Akik esetleg nem nyernek felvételt vagy más okból kell elhalasztaniuk felsőfokú tanulmányaik megkezdését, illetve szeretnék megtapasztalni, milyen a katonalét, azok számára kiváló lehetőség az idén szeptemberben negyedik alkalommal induló önkéntes katonai szolgálat

 – írta közleményében a HM.

Felidézték, hogy a 2024/2025-ös tanévtől megváltoznak a felsőoktatási felvételi eljárás pontszámítási szabályai: az 500 pontos rendszerben a tanulmányi és érettségi eredményekre maximum 200-200 pont szerezhető, további maximum 100 pontot adhatnak a felsőoktatási intézmények az általuk meghatározott egyéb követelményekre, eredményekre.

Mindez viszont nem érinti az önkéntes katonai szolgálat teljesítésért járó többletpontokat. Aki elvégzi a 6, illetve 12 hónapos kiképzést, az biztosan megkapja az őt megillető 16, 32 vagy 64 pontot.

Így az is lehetséges, hogy 500-nál is magasabb pontszámmal vághat neki a felvételinek – írta a tárca.
Az önkéntes katonai szolgálat programjának első része egy két hónapos alapkiképzésből áll, amely során a katonai érintkezés és a fegyveres harc alapvető ismereteit sajátíthatják el a résztvevők.

Ennek végén mindenki eldöntheti, hogy az alapképzést folytatja vagy átmegy valamelyik műveleti besorolású alakulathoz, így akár harckocsizó, ejtőernyős vagy búvár kiképzést is választhat.

A kiképzés 6 hónapos teljesítésével 16 pont és a mindenkori minimálbérnek megfelelő illetmény, míg a speciális szakfelkészítés esetén 32 többletpont és a garantált bérminimum jár.

Hat hónap után további fél évig lehet még folytatni az ÖKSZ-programot. Ezzel műveleti besorolású alakulatnál 64 pluszpontot lehet szerezni – ismertették. 

Felhívták a figyelmet arra: ez a típusa a katonai szolgálatnak önkéntes, bármikor megszüntethető,

ugyanakkor már a kiképzés közben is bárki dönthet úgy, hogy szerződéses katona lesz, vagy katonai elhivatottságát tanulmányai folytatása, illetve civil munkája mellett tartalékosként bizonyítja.

A kiképzések szeptember 11-én indulnak, tervezetten az ország valamennyi vármegyeszékhelyén, a Magyar Honvédség területvédelmi ezredeinél.

Azok, akik teljesítik a program második ciklusát, megfelelnek a missziós feltételeknek és részt vesznek missziós felkészítésen, annak sikeres elvégzése után tartalékos vagy szerződéses jogviszonyban missziós szolgálatot is vállalhatnak.
A HM közleményében kiemelte: 

aki elmúlt 18 éves, magyar állampolgár, próbára tenné magát fizikailag és szellemileg, ugyanakkor a civil életben is hasznos ismereteket szeretne elsajátítani, az augusztus 31-ig jelentkezhet az önkéntes katonai szolgálatra a Magyar Honvédség erre kijelölt felületein.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában