Konferencia-liga

2023.12.14. 20:44

Veretlenül jutott tovább a Ferencváros (videó)

Egyetlen pontot kellett szereznie a Ferencvárosnak a Fiorentina ellen ahhoz, hogy biztosan ott legyen a Konferencia-liga tavaszi mezőnyében. Ez a Budapesten elért 1-1-el sikerült, így tavasszal is ott lesz a csapat a Konferencia-liga mezőnyében!

MW

A ferencvárosi Kristoffer Zachariassen (j) gólja a labdarúgó Konferencia-liga csoportkörének hatodik, utolsó fordulójában játszott Ferencváros – Fiorentina mérkőzésen

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A Ferencváros még nem szenvedett vereséget az UEFA Európai Konferencia-ligában. Ez a tény pedig reménykedésre is okot adhatott a IX. kerületieknek a Fiorentina elleni, utolsó hazai csoportmérkőzésen, amelyet a második, továbbjutást jelentő helyen várt a Ferencváros. Ráadásul az ősz talán legjobb játékát éppen Firenzében nyújtotta a zöld-fehér alakulat.

Így álltak fel a csapatok

A három pont fontos lehet mindkét együttesnek, hiszen a csoportelső tavasszal egy körből kimarad, vagyis csak márciusban játszik legközelebb, míg a második helyezettnek plusz egy kört játszania kell az Európa Ligából érkező ellenféllel. 

Az F csoport másik mérkőzésén a Genk a pontot sem szerző Cukarickit fogadja, és amennyiben nyer, a Fradi pedig nem szerez pontot, úgy a belgák jutnak a következő körbe.

A találkozót portugál játékvezetés mellett játszották a csapatok, Luis Godinho fújta a sípot a Ferencváros stadionjában, telt ház előtt. A mérkőzésre több, mint ezer viola ultra érkezett Olaszország több szegletéből, de a hírek szerint az újpesti lila-fehérek is képviseltették magukat a vendégszektorban. A találkozón ezekkel a kezdőcsapatokkal léptek pályára az együttesek:

FTC: Dibusz – Makreckis, Aaneba, I. Cissé, Civic (Botka) – Abu Fani, Esiti (Mohamed Ali) – Katona B. (Besic), Zachariassen, Marquinhos – Varga Barnabás. 

Vezetőedző: Dejan Sztankovics

Fiorentina: O. Christensen – Kayode, Milenkovics, Ranieri, Parisi – Mandragora (M'Bala Nzola), Maxime Lopez, Barák – N. González (Ikané), Beltrán, Brekalo (Christian Kouamé). 

Vezetőedző: Vincenzo Italiano

Pokoli kezdés 

A Ferencváros szurkolói szokásukhoz híven élőképpel fogadták a mérkőzésre kivonuló csapatokat. 

Kezdődjék a pokoli színjáték

 – írták egy hatalmas zászlóra, amelyet több tucatnyi görögtűzzel és kartonozással egészítettek ki.

Bizonytalankodott a Ferencváros a mérkőzés elején, amit az első tíz perc végén majdnem ki tudott használni a Fiorentina, de Dibusz a helyén volt. Úgy tűnt a tizedik perc körül, hogy a Fiorentina nem szerette volna a véletlenre bízni az első helyet, és több veszélyes helyzetet is kialakítottak. Közben a Genk az egykori ferencvárosi Paintsil révén büntetőt hibázott a Cukaricki ellen. 

A 18. percben már cserélnie kell a vendégeknek: Nico Gonzalez kapott a combjához és már az esés közben jelezte, hogy cserét kért. Icokoné érkezik a helyére – közben a Genk vezetést szerzett a Cukaricki ellen.

Egészen fél órát kellett várni az első valamirevaló ferencvárosi helyzetre, akkor azonban csak Christensen tudta megvédeni a vendégkaput a góltól: 

előbb Katona, majd Civic próbálkozhatott. Két perccel később Varga előtt adódott majdnem lehetőség, de végül kirúgás lett belőle. Felélénkült a Fradi ezekben a percekben!

Az első félidő második fele már inkább a Ferencvárosról szólt, a hazaiak előtt több ígéretes lehetőség is adódott, ám ezeket nem tudták gólra váltani a hazaiak. 

Egy félidőre volt a tavasz

A második félidőt ugyanazok a csapatok kezdték, amelyek az előzőt abbahagyták. 

A játék képe sem változott sokat, a Ferencváros nyomott és az első percekben Zachariassen révén a vezetést is megszerezték, ami ebben a pillanatban csoportelsőséget ért!

Az első csere Varga Barnabást érinti, a támadó helyett Lisztes Krisztián lépett pályára. Közben a Genk megszerezte második találatát, de jelen pillanatban ennek nem volt jelentősége. A hangulat egészen kiváló volt, a Fradi szurkolók rigmusai mellett néha a firenzeiek szurkolását is lehetett hallani, akiknél néhány Újpest zászló is valóban feltűnt. 

Nincs ebben meglepő, a két tábor kapcsolata több évtizedre nyúlik vissza, és nem is példátlan, hogy magyar csapat ellen szurkoljanak valamely hazai klub szimpatizánsai: a nyári Rapid Wien – Debrecen EKL találkozón a bécsi zöld-fehérek között is feltűntek budapesti barátaik. 

Ferencvárosi szurkolók ünneplik csapatuk gólját a labdarúgó Konferencia-liga csoportkörének hatodik, utolsó fordulójában
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A 64. percben aztán Katona lőtt nagyon jól kapura, Christensen óriási bravúrral hárított! Botka váltotta Civicet az eset után.

A 73. percben szöglethez jutottak a vendégek, amiből aztán Ranieri révén kiegyenlített a Fiorentina. 

Cserékkel próbált frissíteni Sztankovics, Esiti is Katona helyett Mohamed Ali és Muhamed Besic állt be. A Fiorentina ugyan nyomott a mérkőzés hátralévő részében, de nem tudott betalálni a három perces hosszabbításban sem!

Továbbjutás veretlenül

A Genk, ahogyan az várható volt, legyőzte a Cukarickit, a Ferencváros pontszerzése azonban meghiúsította a belgák továbbjutás reményeit. A csoportról sokan azt mondták előzetesen, hogy az Európa Liga szintű, és ebben mint utólag kiderült, nem volt túlzás. A Ferencváros pedig ebből a négyesből jutott tovább veretlenül! 

Sőt, az egész Konferencia-liga szereplésre igaz, hogy az FTC a sorozatban nem szenvedett még vereséget.

Folytatás 2024 februárjában az Európa Ligából érkező ellenféllel szemben a 16 közé jutásért.

Konferencia-liga F csoport, végeredmény 

1. Fiorentina
2. Ferencváros
3. Genk
4. Cukaricki

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában