Forma–1

2023.09.17. 16:11

Rajt-cél győzelem a villanyfényes futamon

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője rajt-cél győzelmet aratott a vasárnapi Forma–1-es Szingapúri Nagydíjon.

MW

Carlos Sainz, a Ferrari spanyol versenyzője vezet monacói csapattársa, Charles Leclerc előtt a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Szingapúri Nagydíján a Marina Bay utcai pályán 2023. szeptember 17-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: TOM WHITE

A 29 éves pilótának ez az idei első és F1-es pályafutása második futamgyőzelme.

LECLERC, Charles; SAINZ, Carlos
Carlos Sainz, a Ferrari spanyol versenyzője monacói csapattársa, Charles Leclerc előtt a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Szingapúri Nagydíján a Marina Bay utcai pályán 2023. szeptember 17-én
Fotó: Vincent Thian / Forrás: MTI/AP

Sainz mögött Lando Norris, a McLaren brit versenyzője zárt másodikként, a dobogó alsó fokára pedig a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája állhatott fel.

A Ferrari több mint egy év elteltével, tavaly július 10. óta először ünnepelhet újra győzelmet a Forma-1-ben.

A címvédő és sorozatban harmadik vb-címére hajtó Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője csak ötödik lett, így megszakadt a rekordot jelentő győzelmi sorozata, melynek során az idény legutóbbi 10 viadalán ő diadalmaskodott.

Sainz a rajtot jól kapta el és magabiztosan őrizte meg az első helyet, mögé viszont csapattársa, Charles Leclerc sorolt be, miután jobb volt a startja, mint a második kockából induló George Russellnek (Mercedes). Az ötödik pozícióból kezdő Hamilton előzési próbálkozása eredményeként az első kanyart levágta és harmadikként tért vissza a mezőnybe, de hamarosan visszaadta a dobogós helyet Russellnek, néhány körrel később pedig Norrist is maga elé engedte.

A 11. helyről rajtoló Verstappen nem tudott túlságosan sokat javítani, a 12. körben még csak nyolcadik volt, egyrészt azért, mert a falakkal körülvett városi pályán egyébként sem könnyű előzni, másrészt viszont a teljes mezőny viszonylag lassú tempóban körözött, mert minden versenyző igyekezett óvni az autón lévő gumikat.

VERSTAPPEN, Max
Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Szingapúri Nagydíján a Marina Bay utcai pályán 2023. szeptember 17-én
Fotó: Vincent Thian / Forrás: MTI/AP

A 20. körben egy kisebb koccanás és az ennek nyomán a pályára került törmelék miatt bejött a mezőny elé a biztonsági autó, és szinte az egész mezőny a boxba hajtott kerékcserére. Pályán maradt viszont a két Red Bull, így Verstappen másodikként, Sergio Pérez pedig negyedikként folytathatta a küzdelmet.

Az újraindítást követően a két Red Bull látványosan lassabb volt a többieknél, így hamarosan több pozíciót is veszítettek: Verstappen féltávnál a hatodik, Pérez pedig a hetedik helyen száguldott. Az élen Sainz maradt, de a kerékcserék után Russell vette át a második helyet, majd sorrendben Norris, Hamilton és Leclerc következett.

Az élmezőnyben meglehetősen közel voltak egymáshoz a versenyzők, aztán 19 körrel a leintés előtt egy pályán megállt autó miatt virtuális biztonsági autós szakasz következett, melynek ideje alatt Russell és Hamilton is kiállt kerékcserére. Ők ketten a negyedik és ötödik pozícióban tértek vissza a pályára, ekkor változatlanul Sainz vezetett, Norris második, Leclerc pedig harmadik volt.

A hajrában a gumielőnyben lévő Russell és Hamilton utolérte Leclerc-t, s egy kör alatt mindketten megelőzték a monacóit. Közben az élen Norris egyre közelebb került Sainzhoz, a McLaren brit versenyzőjét pedig Russell próbálta minél előbb utolérni.

Az utolsó körökre néhány tizedmásodpercnyi különbségre voltak csak egymástól az első négy helyen harcolók, Sainz pedig úgy tartotta maga mögött Norrist, hogy az egyenesekben a brit nyitott hátsó szárnnyal tudja követni, így ugyanis Russellék nem tudták igazán komolyan megtámadni a mclarenest.

Közvetlenül a leintés előtt Russell hibázott és a falba csúszott, így kiesett, harmadik helyét pedig csapattársa, Hamilton "örökölte meg". Verstappen a végére feljött ötödiknek, így változatlanul nagy előnnyel vezet az összetettben és egyre közelebb kerül a címvédéshez.

A vb a jövő hétvégén folytatódik Japánban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában