Magyarország

2007.08.28. 12:25

Terrorcselekmény előkészületével gyanúsítják Tomcat-et

<p>Közveszélyokozás helyett terrorcselekmény előkészületével és robbanóanyaggal való visszaéléssel gyanúsították meg a Tomcat néven ismertté vált férfit hétfőn.</p>

A bíróság a  terrorcselekmény előkészületével, és robbanóanyaggal való visszaélés miatt akár 15 év börtönt is kiszabhat, míg a korábbi bűncselekményért legfeljebb 3 évet kaphatott volna.Futó Barnabás, Tomcat ügyvédje a  Független Hírügynökségnek  elmondta, hogy a bűncselekmény átminősítésére azért került sor, mert a rendőrség szerint Tomcat meg akarta félemlíteni a lakosságot.


Hozzátette: a rendőrség szakértői véleményekre és a tanúk vallomásaira hivatkozva változtatta meg a gyanút.A közveszélyokozás előkészülete miatt legfeljebb három év börtön járhat, a módosított gyanúsítás alapján azonban akár 15 évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság. Az ügyvéd azt is elárulta, hogy a szakvélemény szerint a lakásban tárolt keverékek bármikor begyulladhattak, berobbanhattak volna, vagyis alkalmasak voltak közveszély okozására.

A Tomcat néven ismertté vált P. Tamást két ismerősével együtt fogták el még májusban, egy csepeli panellakásban, ahol robbanószer előállításához szükséges vegyi anyagokat találtak. A férfivel együtt elfogott 21 éves férfit, valamint egy 48 éves nőt őrizetbe vettek, ugyan, de csak Tomcat volt két hónapig előzetes letartóztatásban. Tomcat jelenleg szabadlábon védekezhet, de lakhelyét nem hagyhatja el.

Közelgő évforduló
Demonstrációval készülnek Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszéde nyilvánosságra kerülésének egyéves évfordulójára a Kossuth téri tüntetőkből alakult szervezetek. Bár a Parlament előtti területre mások már bejentettek egy rendezvényt, a tüntetők úgy tervezik, hogy mindenképp oda mennek.Kedden bejelentette a rendőrségen a tavaly őszi Kossuth téri tüntetőkből alakult Magyar Nemzeti Bizottság 2006 és a Rendszerváltó Fórum a szeptember 17-re - az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének egyéves évfordulójára - tervezett demonstrációikat.
Ennek egyik eleme egy felvonulás lenne, ami a Corvin köztől indulva az Astorián és a Deák téren keresztül a Vértanúk terére vezetne. A tervek szerint ezután a Kossuth téren folytatódna a program, oda azonban már egy sportrendezvény megtartásához területfoglalási engedélyt adtak ki - mondta el a Független Hírügynökségnek Fáber Károly, a Rendszerváltó Fórum vezetője.Hozzátette: megpróbálnak megegyezni a sportesemény szervezőivel, hogy aznapra mondjanak le az Országház előtti területről. Ha azonban ez nem így történik, a demonstrációt akkor is ott folytatnák a tüntetők - fogalmazott Fáber Károly.
Közölte: békés tüntetésre készülnek, de az alkotmányos - véleménynyilvánítási - jogukat nem lehet egy területfoglalási engedéllyel kizárni.Fáber Károly szerint lehet, hogy pár százan vesznek majd részt a tüntetésükön, de az is lehet, hogy ok ezren. Bár a Magyar  Gárda tagjait hivatalosan nem hívták meg, szimpatizánsként részt vehetnek.

Kapcsolódó cikkek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!