Magyarország

2007.05.31. 07:11

Indul az Ünnepi Könyvhét

<p>Csütörtökön nyílik a 78. Ünnepi Könyvhét. A fővárosi Vörösmarty téren és vidéken is csaknem 50 helyen árulják sátrakban az olvasnivalókat június 4-ig. Az idei kínálatban különösen sok verses kötet és hangos könyv szerepel.</p>

Kovács András Ferenc marosvásárhelyi költő nyitja meg a 78. Ünnepi Könyvhetet csütörtökön délután négykor Budapesten, a Vörösmarty téren. 342 könyvújdonság , 106 könyvkiadó cég, ebből 93 magyarországi és 13 határon túli kiadó lesz jelen a rendezvényen. Az átlag könyvár 2600 forint.

Az Ünnepi Könyvhetet csaknem 50 vidéki városban is megrendezik május 31-és június 4-e között, tájékoztatott a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója. Zentai Péter László hozzátette, a Vörösmarty téren a számos könyves rendezvény mellett, esténként koncertek várják az olvasókat. Szombaton este hét órától pedig utcabált rendeznek. Az MKKE igazgatója elmondta, miközben soha nem volt ennyi tehetség jelen a magyar kortárs irodalmi palettán, maga a könyvkiadás veszélyeztetett helyzetben van. A könyvhét zárónapján éppen ezért konferenciát rendeznek a hazai könyvkiadás helyzetéről, tette hozzá Zentai Péter László.

A 78. Ünnepi Könyvhét "zeng" a hangos könyvektől. Agatha Christie novellák éppúgy szerepelnek a kínálatban, mint Szabó Magdától a Tündér Lala, Hrabal: Táncórák idősebbeknek és haladóknak című könyve vagy Bartis Attila: A nyugalom című regénye. A gyerekirodalom számos klasszikusa is megjelent hangzó formában is. Az idei ünnepi könyvhéten a költészet erős jelenléte figyelhető meg, és jóval nagyobb teret találtak maguknak a korábbiaknál a tudományos-ismeretterjesztő könyvek is. A könnyedebb hangvételt kedvelők is találnak olvasnivalót, például Cserna-Szabó András: Jaj a legyőzötteknek! című könyvét, mely a macskakaj regénye. Az író szerint másnaposan is lehet sütni-főzni, erről 52 recept is tanúskodik.

A könyvhéthez kapcsolódóan rendezik meg hatodik alkalommal a Vörösmarty téren a Gyermekkönyvnapokat is. Mindkét rendezvény részletes programja a www.unnepikonyvhet.hu oldalon olvasható.

Kapcsolódó cikkek:

  • Nézőpont: Író vs. „gyilkos” - nincs nyertes
  • Fogház, milliók a Labancz-ügy miatt
  • Tankönyv és jegyzetvásár az interneten
  • A könyvtárban van betiltott könyvbőleszak 13:36
    Asperján György író könyvét bezúzatták. De mi van a könyvtári példányokkal? Bezúzatta a bíróság Asperján György: A Labancz Anna gyilkosság című könyvét. A szerző által, magánkiadásban megjelent példányok szeméttelepre kerültek.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!