Kórházrehabilitáció Szatmárnémetiben 2009-től

Kórházrehabilitáció Szatmárnémetiben 2009-től

Szatmár megye – A Közegészségügyi Minisztérium szakemberei a megyei és városi hatóságok vezetőivel tanácskoztak a Szatmár megyei egészségügyi helyzetről. Ezentúl is közösen lépnek fel a változás érdekében.

Jövőre indulhat a Megyei Sürgősségi Kórházteljes rehabilitációja, amely előreláthatólag 3-4 évet vesz majd igénybe – jelentette be szatmárnémeti látogatása során Victor Mora, Eugen Nicolaescu, közegészségügyi miniszter tanácsadója, akivel együtt érkezett Raed Arafat is, a Közegészségügyi Minisztérium államtitkára. A megyei és a városi hatóságok vezetőivel történő, zárt ajtók mögötti egyeztetéseket követően, egy rövid sajtótájékoztatón számoltak be arról, hogy milyen változásokat szeretnének eszközölni annak érdekében, hogy Szatmár megyében végre egy betegközpontú egészségügyi rendszer bontakozhasson ki. Ennek legfontosabb lépése, hogy a kórház adottságait tegnap a helyszínen is felmérő tervezőcsoport szakemberei hónap végéig elkészüljenek a megvalósíthatósági tanulmánnyal. A tanulmány alapján a minisztériumban meghatározzák, hogy mekkora összeget kell igényeljenek a kórház felújítására a 2009-es költségvetésből. Becslések szerint a teljes összeg akár 60 millió euróra is rúghat. A Megyei Sürgősségi Kórház egyike azon tizenöt kórháznak az országban, amelyeket strukturális alapokból nyert pénzekből újíthatnak fel.

Középpontban a betegellátás

A megyei közegészségügyi szolgáltatások javítása a célja annak a tervnek, amelyet a megyei és szatmárnémeti  önkormányzat a közegészségügyi szféra szakembereivel közösen dolgoz ki ebben az évben.

 

A Megyei Sürgősségi Kórház felújításához szükséges megvalósíthatósági tanulmányt készítő szakemberek  tegnap a helyszínen tartottak terepszemlét. A kórházban jelenleg 17 ezer négyzetméternyi felhasználható hely van. Ahhoz azonban, hogy minden olyan normának megfeleljen a kórház, amelyet az Európai Unió támaszt, körülbelül 50 ezer négyzetméternyi helyre lenne szükség. Ennek érdekében a Victor Morával, Eugen Nicolaescu közegészségügyi miniszter tanácsosával és Raed Arafat államtitkárral érkezett tervezőcsoport alaposan szemügyre vette a kórház teljes területét, és a kórház udvarán található olyan épületeket, amelyek felhasználhatóak lennének. Ilyen épület lenne a mentőszolgálat jelenlegi épülete, és néhány kisebb épület a kórház udvarán. Tehát a kórházat nemcsak felújítanák, hanem építenének is hozzá, hogy meglegyen a szükséges alapterület.

Sürgősségi kérdés

Ezzel együtt került szóba a Sürgősségi Fogadóállomás (UPU) rendezetlen ügye. Lassan két éve halogatják a tervezett — és erősen szükségessé vált — felújítást. Raed Arafat kihangsúlyozta, hogy nem várhatnak egy olyan sürgősségi állomáson, ahol naponta 100–150 beteget látnak el, további 3–4 évig a felújítással. „Részlegesen újítjuk majd fel a sürgősséget, amelyet a kórház teljes rehabilitálása után más osztályok használhatnak” — nyilatkozta Victor Moraminiszteri tanácsos, aki egyben köszönetet mondott Ilyés Gyula szatmárnémeti polgármesternek, valamint Csehi Árpádnak, a megyei tanács elnökének a tárgyalások során tapasztalt nagyfokú együttműködési készségükért, amely sokat segít a közös projektek megvalósításában.

Betegközpontúság

Szintén nagyfokú együttműködési készséget követel meg a megyei és városi hatóságoktól, hogy a közegészségügyi szféra szakembereivel együtt újragondolják a közegészségügyi ellátás teljes rendszerét, annak függvényében, hogy a megyében élő betegeknek mire van leginkább szükségük. Ez a lépés azzal van összefüggésben, hogy a tavalyi év nyarán hozott miniszteri rendelet most már érvénybe is lépett, azaz a megyei közegészségügyi hatóságok átkerülnek a Közegészségügyi Minisztérium hatásköréből a megyei tanácsokéba. Ezentúl a megyei vezetők közvetlenül is beleszólhatnak a közegészségügyi kérdésekbe, így olyan programokat dolgozhatnak ki, amelyek a megye lakosságának érdekeit szolgálják, az ő igényeiknek a figyelembevételével.

Rohammentők

Raed Arafat látogatást tett a Szatmár Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének székhelyén, ahol megtekintette a bevetésre kész SMURD–csapatot; az elmúlt hónapok alatt tizennyolc tűzoltó kapott Szatmárnémetiben és Nagykárolyban speciális életmentő képzést; hamarosan megkapják azt a két B típusú mentőautót, amely lehetővé teszi, hogy a riasztás helyszínén elsősegélynyújtást végezhessenek; egyelőre sürgősségi szakvizsgát tett orvosok hiányában csak elsősegélynyújtást végezhetnek; a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság versenyvizsgát ír ki sürgősségi szakorvosoknak.