Programajánló

2024.04.26. 14:01

Tankó Andrea könyvbemutatója a Festum Varadinumon

Illusztráció

Sajtóanyag

A Varadinum mínusz egyedik napján elsőkötetes szerző, Tankó Andrea A ránc gyermekei című rövidpróza kötetét mutatjuk be szombaton, április 27-én 15 órától a Léda-házban. A szerzővel, aki korábban a PKE és a Holnap közös Tabéry-novellapályázatának a nyertese volt, a kötet szerkesztője, Kemenes Henriette költő beszélget.

Tankó Andrea nem mindennapi érzékenységgel beszél olyan, gyakran nehezen megközelíthető témákról, mint mélyszegénység, analfabetizmus vagy korai iskolaelhagyás, és az ezekből fakadó társadalmi kiszolgáltatottság és kirekesztés, a gyermekvállalás kérdése, abortusz, rasszizmus és előítéletek. Azaz a marginalizált roma közösségek hétköznapi megpróbáltatásairól jelenünk Romániájában. A szerző szociális munkásként és önkéntesként szerzett tapasztalataira építkezik, így a szövegek még emberközelibbé és hitelesebbé válnak az olvasó számára, hiszen valós eseményeket és napjainkban is égetően aktuális problémákat taglalnak. A kötet mégsem egyszerű naplójegyzet. Tankó bravúrosan vegyít líraiságot a prózai szövegekbe, a táj- és karakterleírások alkalmával szinte megelevenedik a cigánytelephez vezető sáros utca, a vályogház bejárata fölé akasztott pokróc, az üvegszilánkok és a mindig fázó, csupasz gyereklábak, amiknek zokniban és cipőben lenne a helyük. Ebben a tájban a tél ítélet, nem évszak, és nemcsak az öregek arcát ülik meg mély ráncok. A fehér és fekete nem egyszerű színek, hanem a legélesebb határ. Ez a kötet a nélkülözésről és az örök nincsről szól. De ahol az együttérzés és a valós segítségnyújtás találkozik, ott sok minden születhet. Még remény és szépirodalom is.

A könyv kiadói áron megvásárolható lesz a helyszínen, a szerző dedikál. A belépés díjtalan. Sok szeretettel várunk mindenkit!

Holnap Könyvek Kiadó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában