ERDON Országos hírek

2007.08.17. 12:14

Adomnitei keresztbe tett

<p>Nincs szükség változtatásokra a kisebbségekhez tartozó gyerekek románnyelv-oktatása terén – jelentette ki csütörtökön Kolozsváron tett látogatása alkalmával Cristian Adomnitei. Az oktatási miniszter hozzátette, ennek bizonyítására a magyar diákok románnyelv-oktatására jelenleg használt tankönyvekből küldött néhányat Traian Băsescu államfőnek.</p>

„A kisiskolásoknak más tanterv és metodológia szerint tanítják a román nyelvet, az 5–8. osztályosok esetében a tananyag azonos, de az oktatási módszerek különböznek – magyarázta. – A gimnázium esetében már ugyanazt tanítják a kisebbségekhez tartozók, mint a román diákok esetében.” A tárcavezető szerint a 9–12. osztályt „kiegyenlítési” vagy „szintrehozási” éveknek lehet nevezni, amikor a nem román anyanyelvû diák már a román anyanyelvûvel azonos szintû tudásra tett szert. Adomnitei úgy véli: ez a rendszer minden tekintetben megfelel a román nyelv megfelelő elsajátításához.
Traian Basescu államelnök egy héttel ezelőtti, székelyföldi látogatása után úgy vélekedett: a jelenlegi oktatási rendszerben a magyar gyerekek nem tudják megfelelően elsajátítani az állam nyelvét. Korábban az Országos Diszkriminációellenes Tanács több magyar oktató beadványának elemzése következtében szintén eldöntötte: az oktatási rendszer nem biztosít elegendő esélyt a magyar diákok számára a román nyelv megfelelő elsajátításához. A magyar oktatók beadványukban elhibázott módszernek nevezik azt, hogy a gimnáziumi oktatásban a magyar és román diákok tananyaga nem különbözik, és az érettségi vizsgán is ugyanazon elbírálás alá esnek, mivel úgy vélik, egy idegen nyelvet nem lehet anyanyelvi szinten elsajátítani. Állításuk szerint a középiskola végén szervezett képességvizsgán sem kellene egyforma elbírálást alkalmazni, ugyanis a magyar diákok más tanterv szerint tanulnak. Az oktatási miniszter elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a márciusban Kolozs megye oktatási intézményeinek kiutalt 23,1 millió lejből mindössze 12,4 százalékot költöttek el az iskolák felújításával foglalkozó polgármesteri hivatalok. Állítása szerint más megyék már szinte a teljes összeget elköltötték, példának Bihar megyét hozta fel, ahol a rendelkezésre álló összeg 82 százalékát már az oktatási intézmények feljavítására fordították. A tárcavezető szerint a polgármesterek hanyagsága okozta a késést, mivel azoknak kellett volna idejében meghirdetniük a versenytárgyalásokat a különböző korszerûsítési munkálatokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!