Oltáskampány

2021.01.29. 14:38

Február 16-áig elhalasztják a január 30. és február 11. közötti időszakra előjegyzett 65 év alattiak immunizálását

A COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) pénteken bejelentette: a szükséges mennyiségű emlékeztető oltások biztosítása érdekében február 16-áig elhalasztja annak a 66.884 személynek a beoltását, akik még nem töltötték be 65. életévüket, és akik a január 30-a és február 11-e közötti időszakra voltak előjegyezve az oltás első dózisára.

Az érintettek január 30-ától keződően új időpontot kapnak egy február 16-a utáni dátumra, az eredeti időpontfoglalások sorrendjében.

A 65 év fölötti személyek az eredeti ütemterv szerint kapják meg a vakcinát. Folytatódik az idősotthonok és szociális otthonok lakóinak, a dialízisre szoruló pácienseknek, a mozgáskorlátozott, valamint a hajléktalan személyeknek az immunizálása is.

Azokat, akiknek a beoltását elhalasztották, telefonon, SMS-ben, valamint emailben is fogják tájékoztatni a módosult időpontról. Az oltásra jelentkezők online platformján, a regisztrált személy fiókjának „Programările mele” menüpontjánál szintén fog módosulni az időpont.

A közlemény szerint az intézkedésre azért van szükség, mert egyrészt a BioNTech/Pfizer a korábbinál kevesebb oltásadagot szállít, másrészt kiszámíthatatlan, hogy a Moderna hány vakcinaadagot lesz képes szállítani február-márciusban, harmadrészt pedig az Európai Gyógyszerügynökség január 28-án módosította a Comirnaty alkalmazási előírását, és leszögezte, hogy az emlékeztető dózist pontosan az első dózist követő 21. napon kell beadni.

A CNCAV hozzáteszi: a gyártó mai bejelentése értelmében 42.000 adag vakcinát küld február 5-én, ami az eredetileg tervezett mennyiségnél 20%-kal kevesebb. Később azonban pótolja a hiányzó mennyiséget – ígérte a gyártó a CNCAV közleménye szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában