Ioan Buda vezeti keddtől a Román Rendőrséget

Akt.:
Ioan Buda rendőrkvesztor
Ioan Buda rendőrkvesztor
Ioan Buda rendőrkvesztort nevezték ki a Román Rendőrség főkapitányi tisztségébe. A Hivatalos Közlöny arról is tájékoztatott, hogy megszűnt Cătălin Ioniţă megbízatása ebben a tisztségben.

Személyes okokból kérte megbízatásának megszüntetését a Román Rendőrség volt főkapitánya, Cătălin Ioniţă – közölte a belügyminisztérium az AGERPRES hírügynökséggel. A törvényes előírásoknak megfelelően Carmen Dan belügyminiszter továbbította a kormányfőnek az új rendőrfőkapitány, Ioan Buda kvesztor kinevezését. Ioan Buda korábban a határrendészet vezetője volt. 28 éve dolgozik a belügyminisztériumi struktúrák kötelékében, 2015–2016-ban államtitkári funkciót töltött be, a közbiztonsági osztályt vezette. Cătălin Ioniţă főkvesztort 2018. január 17-én nevezték ki a román rendőrség élére, megbízatása hat hónapra szólt.Botrányhős is

Ioan Buda tavaly botrányban is részes volt. 2017 májusában olyan fotók kerültek nyilvánosságra, amelyeken a határrendészet ellenőrző szolgálatának vezetője, Aurelian Miu egy olyan asztal előtt térdel, amelynél több felettese ül. Akkor a belügyminiszter kérte is Miu lemondását. A belügyminiszter akkor azt mondta: a vizsgálatok szerint nem valami rituálé része volt a térdelés, hanem egy 2013. február 13-án tartott belső tanácskozás után Miu maga térdelt le – a miniszter szerint erre senki és semmi külső erő nem kényszerítette. A gyanú szerint az eseményen jelen volt tehát Ioan Buda is, a fotók pedig egy olyan videóból voltak kimerevítve, amit egy ipari kamera készített. A térdelő előtt, az asztalnál többek között a következők ültek: Gelu Oltean, a belügyminisztériumi hírszerzés volt vezetője, Ioan Buda, aki akkor belügyi államtitkár volt, Marcel Ardelean, a határrendészet egyik osztályvezetője. Az eset a határrendészet központi székhelyén történt.

Szeghalmi Örs