Verseny

2024.02.05. 16:50

Véget ért a Jégúszó Európa-bajnokság

A zárónapon a jégúszók nem kevesebb, mint 6 világrekordot döntöttek meg Nagyváradon, a francia Ludivine Blanc-nak kétszer is sikerült ez a bravúr, 50 méteres gyorsúszásban és 50 méteres hátúszásban.

Fotó: Alexandru Nițescu

Jósa Attila

„Tavaszias” körülmények között folytatódtak vasárnap a Jégúszó Európa-bajnokság versenyei Nagyváradon, a medence vize 4,4 Celsius-fokos volt a déli órákban, ami közel egy fokkal magasabb volt a csütörtökön mért értékhez képest. Három arany- és egy ezüstérmet nyert a román küldöttség a nagyszabású sportesemény utolsó napján, kiemelkedő teljesítményt nyújtott Andrei Enache, aki nemcsak első lett 250 méteres gyorsúszásban, hanem a világcsúcsot is megdöntötte (2:35:94). Dragoș Ghile aranyérmet nyert 100 méter pillangón, az időmérő 00:58:91-nél állt meg, így ebben a számban is világrekord született. A Cosmin Modoran, Vladimir Romaniuc, Dragoș Ghile és Simona Andreea Chiru alkotta román váltó szintén az első helyen végzett. Az egy nappal korábban aranyérmet szerző Andreea Chiru 50 méteres gyorsúszásban is közel állt a győzelemhez, ám végül meg kellett elégednie az ezüstéremmel. Vasárnap a jégúszók nem kevesebb, mint 6 világrekordot döntöttek meg, a francia Ludivine Blanc-nak kétszer is sikerült ez a bravúr, 50 méteres gyorsúszásban és 50 méteres hátúszásban.

A díjátadó ünnepség előtt Ram Barkai, az IISA dél-afrikai elnöke elmondta, hogy nagyra értékelte a váradiak jó szervezését. „Nagyon szép helyen, fedett és szabadtéri medencével, remek feltételekkel minden adott volt a magas színvonalú a versenyekhez. Bár egymás ellen versenyzünk, ha vége a versenynek, segítünk egymásnak, mert hideg van, ez egy extrém sport. Ilyen körülmények között csak akkor úszhatsz, ha tudod, hogy valaki vigyáz rád” – nyilatkozta a kolozsvári felmenőkkel rendelkező Barkai.

„Ma történelmet írunk egy új világrekorddal, amelyet a 19 éves Adrian Enache ért el, aki a 250 méteres gyorsúszás futamát nyerte meg és lett világbajnok, hatalmas előnnyel a második helyezett előtt” – nyilatkozta elégedetten az egykori vízilabdázó Ovidiu Tirla, az esemény egyik szervezője. „Szeretném mindenkinek megköszönni a segítséget, a Nagyváradi VSK-nak, amely a medencéket biztosította, az önkormányzatnak és az APTOR-nak, nélkülük nem tudtuk volna megszervezni ezt az eseményt. És természetesen ez nem lett volna lehetséges a szponzorok nélkül, akik segítettek fedezni a költségek nagy részét. Az utóbbi 3-4 napban csak gratulációkat kaptunk a szervezéssel és az általunk kínált feltételekkel kapcsolatban" – tette hozzá Tirla.

 

Fotó: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában