UEFA

2023.10.11. 16:15

Csütörtöktől a nemzeti válogatottaké a főszerep

Zárt kapuk mögött rendezik október 12-én este Budapesten 21.45 órától a Fehéroroszország – Románia Európa-bajnoki selejtező mérkőzést.

Forrás: uefa.com

Jósa Attila

A zárt kapus meccset ezúttal nem nézőtéri rendbontás miatt rendelte el az UEFA, az európai szövetség az orosz-ukrán háború miatt döntött úgy, hogy a fehéroroszok nem fogadhatják hazai pályán ellenfeleiket. A mérkőzésen az újságírókon kívül mindössze 70 ember foglalhat helyet az aréna lelátóin, a Román Labdarúgó-szövetség tisztségviselői mellett, élükön Răzvan Burleanu elnökkel, a küldöttségben a szponzorok több képviselője is jelen lesz.

A találkozónak az újpesti Szusza Ferenc Stadion ad otthont, a 101 éves létesítményhez köthető a román válogatott történetének legsúlyosabb veresége. Románia Magyarország ellen játszott 1948. június 6-án, telt ház előtt (ami akkoriban 45 ezer nézőt jelentett) a Megyeri úti stadionban és 9–0 arányú vereséget szenvedett. A gólokat Egresi (3), Mészáros (2), Puskás (2) és Kocsis S. (2) szerezték.

Egyórás repülőút és 40 perces buszozás után a román játékosok és a stáb kedden megérkeztek a Budai Várnegyed szívében található Hilton szállodába. Szerda délben a román válogatott küldöttsége rövid sétát tett a hotel körül, a jelek szerint különsebb biztonsági intézkedések foganasítása nélkül. Ennek amiatt van jelentősége, mert a bukaresti sajtóban a napokban egymást érték a felháborodott hangvételű írások, miután a Magyar Labdarúgó Szövetség képviselői levélben figyelmeztették román kollégáikat arra, hogy a Trikolórok lehetőleg ne sétáljanak rendőrségi biztosítás nélkül a válogatott egyenfelszerelésében Budapest utcáin.

A küldöttség részéről Mihai Stoichiță, az FRF technikai igazgatója nyilatkozott: „Majdnem biztos vagyok benne, hogy ott leszünk az Eb-n. Ha még most sem, amikor ennyire jó helyzetben vagyunk, nem gondoljuk úgy, hogy kvalifikálhatjuk magunkat, az számomra károsan pesszimista hozzáállás lenne. A játékosokon is érzem, hogy megnőtt az önbizalmuk.” A találkozót az Antena 1 élőben közvetíti. Szintén az I. csoporttal kapcsolatos hír, hogy az UEFA kedden este bejelentette, az elhalasztott Izrael – Svájc mérkőzést november 15-én pótolják, de a meccs helyszínét még nem jelölték ki.

Ki pótolja Willi Orbánt?

A magyar válogatott szombaton Szerbiát fogadja a Puskás Arénában (21.45, M4 Sport), jövő kedden pedig Litvániában lép pályára, és két győzelemmel akár már két fordulóval az Eb-selejtező vége előtt biztosíthatja helyét a jövő évi, németországi kontinenstornán. Dragan Sztojkovics, a szerbek szövetségi kapitánya bejelentette, hogy a legnagyobb sztárja, a Juventus csatára, Dusan Vlahovics nem lép pályára Budapesten. Vlahovics derékbántalmak miatt nem játszik a következő két meccsen, de Sztojkovics azt is elárulta, hogy a Verona futballistája, Darko Lazovics sem szerepelhet a magyarok elleni vasárnapi, majd a Montenegró elleni október 17-i találkozón sérülés miatt. A sérülések a magyar csapatot sem kímélik, az elsődlegesen megoldásra váró feladat így az a Szerbia elleni hazai és a Litvánia elleni idegenbeli selejtezőmeccs előtt, hogy ki pótolja Willi Orbánt a védelem tengelyében. Bár Marco Rossi még nem nyilatkozott egyértelműen ezzel kapcsolatban, a legnagyobb esély arra van, hogy a válogatottnál már egyaránt kipróbált Botka, Fiola kettős közül kap valaki lehetőséget Szalai és Lang mellett a védelem tengelyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában