Sport

2023.10.17. 16:17

Bírósági úton érvénytelenítették Novák Eduárd légiós szabályát

Forrás: Facebook

Jósa Attila

A korábbi sportminiszter, Novák Eduárd tavaly rendeletet adott ki, amelyben 60 százalékban korlátozta sportágtól függetlenül a mérkőzéseken bevethető külföldi játékosok számát. A Besztercei Gloria, a román első ligában szereplő női kézilabdacsapat azonban bírósági úton elérte a „40-es törvényként” is emlegetett rendelet megsemmisítését.
A kolozsvári fellebbviteli bíróság közigazgatási és adóügyi osztálya első fokon úgy döntött, hogy „megsemmisíti a Sportminisztérium 500/2022. számú rendeletét a csapatsportágakban, szenior és ifjúsági szinten.” Novák rendelete egyik sportág képviselői körében sem aratott osztatlan sikert, röviddel azután, hogy a volt sportminiszter bejelentette a rendeletet, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnöke, Răzvan Burleanu populistának és diszkriminatívnak nevezte a szabályt. A FRF vezetője akkor ráadásul azt mondta, hogy minden szankcionált klubnak joga van bírósághoz fordulni a Sportminisztériummal szemben.
„A Novák-törvény egy jó ügyet szolgál, amiért remélem, hogy a Nemzeti Sportügynökség meg fog küzdeni. Sajnálatos, hogy úgy tűnik, ismét a romániai sportolók húzzák a rövidebbet, ez a döntés gyermekeink jövőjét is nagyban befolyásolhatja. A fiatalok 90 százaléka inkább felhagy a sportolással, mert nincs helyük a klubcsapatokban. Egy olyan rendeletet vontak vissza, amely előnyöket biztosít a feltörekvő sportolóknak” – kommentálta a bíróság döntését Facebook-oldalán Novák Eduárd.
A kolozsvári bíróság alapfokon hozott döntésével kapcsolatban az alperes, azaz az Elisabeta Lipă által vezetett, jelenleg Nemzeti Sportügynökséggé alakult Sportminisztérium 15 napon belül fellebbezhet a Fellebbviteli Bíróságon.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában