Beszámoló

2024.04.10. 16:10

A mesterséges intelligenciáról tanulhattak az MCC-ben

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) újabb pedagóguskonferenciára várta a tanárokat, szakembereket és érdeklődőket kedden este a püspöki palota alagsorában működő FIX Makerspace rendezvénytermébe. A meghívott Fegyverneki Gergő módszertani tréner, a digitális pedagógia szakértője, középiskolai tanár volt, aki Mesterséges intelligencia – Chat GPT otthon és az iskolában címmel tartott prezentációt.

Ciucur Losonczi Antonius

Az érdeklődőket Bodnár Petra, a nagyváradi FIT Program vezetője köszöntötte. Felidézte, hogy három évvel ezelőtt nyílt meg a Mathias Corvinus Collegium (MCC) váradi képzési központja, és az azóta eltelt időszakban olyan szép sikereket értek el, melyekről korábban talán csak álmodni mertek. Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes – utalva az előadás témájára –, arra hívta fel a figyelmet, hogy sok új kihívással kell szembenézniük a pedagógusoknak is. Most már természetes, hogy megjelentek az okoseszközök az osztálytermekben, és valószínű, hogy a mesterséges intelligencia használatára is előbb-utóbb sor kerül. Nem lehet ugyanis falat húzni diák és tanár közt, csupán ügyesen és hasznosan kell használni az eleinte provokatívnak tűnő új dolgokat – hangsúlyozta. Ezután Tankó Zita tanfelügyelő is azt emelte ki, hogy nem kell elzárkózni, de a felelősség minket terhel.

A meghívott Fegyverneki Gergő egy puzzle darabhoz hasonlította a mesterséges intelligenciát (MI), aminek egyes darabjai (melyek azt jelképezik, hogy mit tudnak a tanárok és mit a diákok), néha elcsúsznak egymás mellett. Megjegyezte: az MI valójában nem egy új fogalom, hiszen már egy ideje megjelentek a különféle okos eszközök. Használunk robotporszívót, és az egészségügyben is ott vannak az automatizált berendezések. Ami talán újdonság, az a chat GPT, ami két éve robbant be a köztudatba. Egyesek be akarják tiltani, mert világvégét hozó szuperintelligenciának tartják, míg mások használni szeretnék, és meg vannak győződve arról, hogy mindenre megoldás. „Ma már beszélünk chatrobotról, képgenerálóról és oktatási asszisztensről, de a saját személyiséget, egyéniséget semmi sem tudja pótolni. A technikára nem mint az oktatás felváltójára vagy helyettesítőjére kell tehát tekintenünk, hanem mint valamire, ami hozzájárul ennek jobbá tételéhez” – fogalmazott az előadó.

Fegyverneki Gergő elmagyarázta, hogy a chat GPT kifejezésből a chat azt jelenti, hogy beszélgetés, párbeszéd, lényegében valami képes „beszélgetésre”, válaszok generálására, a GPT pedig, hogy gépi tanulási modell, amely előzetes tanítás után képes szövegek és képek generálására és értelmezésére, illetve internetes adatbázisokban keres emberi nyelv segítségével. Nem kell tehát félni attól, hogy kiváltja a tudományt vagy a filozófiát, hanem használni kell „ésszel és érzéssel”. Például a chat GPT lehet tanulási mentor, társalkotó, visszajelzés-támogató, kutató, ötletgenerátor, kommunikáció-segítő, segéd-asszisztens és vitaszimulátor. Rámutat arra, hogy a tanár nem az egyedüli információforrás, „a tudás felszentelt papja”, ugyanakkor a chat GPT „lelke” a jó prompt, vagyis utasítás, mert hibázni is tud. Egy pedagógusnak segítségére lehet a felkészülésben, a magyarázatban, a szemléltetéskor, a javításkor, a tervezésnél, a személyre szabhatóságnál, egy diáknak pedig a szövegalkotásnál, a bonyolult szövegek egyszerűsítésénél, a kutatómunkánál, az imaginációnál és a szókincsbővítésnél – fejtette ki Fegyverneki Gergő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában