Sávszélesítés

2024.03.19. 15:53

Síncsere is lesz az Aradi úton

Miután teljesen váratlanul belekezdtek a nagyváradi Aradi út négysávossá alakításába, a váradi önkormányzat rájött arra, hogy ki kellene cserélni az ottani villamossíneket is.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Noha mindenki elismerte, hogy hasznos munkálatról van szó, ahhoz képest nagy vitát kavart a hétfői azonnali nagyváradi helyi tanácsülés napirendjére felterjesztett költségvetés-módosító javaslat, mely az Aradi úti villamossínek cseréjének költségeit biztosítja. A javaslat értelmében a város tartalékalapjából különítenek el 5.950.000 lejt 674 méternyi villamossín cseréjére az Aradi úton, a határrendészet és a Padișului utca közötti szakaszon. A tervezet indoklása szerint azért lett sürgős ez a munkálat, mert ott már elkezdődött az út szélesítése egy negyedik közúti sávval, és az a cél, hogy mire az a munkálat elkészül, addigra a síncsere is megtörténjen, ehhez pedig minél hamarabb ki kell írni a közbeszerzési eljárást. „Az Aradi úton karbantartási munkálatok zajlanak a tavaly megkötött útkarbantartási keretmegállapodás alapján. E munkálatok részeként szerettük volna füvesíteni a villamossínek közötti részt, amellett, hogy az oszlopokon lévő kábeleket a földbe süllyesztjük. Amikor a közszállítási vállalat munkatársai ellenőrizték a villamossínek állapotát, arra a következtetésre jutottak, hogy azokat ki kell cserélni, nehogy most elvégezzünk egy munkát, és aztán egy év múlva megint visszatérjünk rá” – fejtette ki a napirendi pont vitáján Florin Birta polgármester.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) tanácsosai azt vetették a polgármester szemére, hogy az Aradi úton nem karbantartás, hanem útbővítés zajlik, ezért közbeszerzési eljárást kellett volna hirdetni arra a munkálatra, és építkezési engedélyt kellett volna kiadni rá. A polgármester erre reagálva megismételte, hogy karbantartási munkálatokról van szó, és ezért nem is volt szükség építkezési engedély megszerzésére. Erre válaszul Liviu Mihai Sabău-Popa tanácsos felhívta a figyelmet arra, hogy már a vita tárgyát képező határozati javaslat címében is szerepel a „bővítés” (extindere) szó. Ezt hallva Florin Birta azt mondta, hogy a rengeteg munka miatt a városházi alkalmazottak hibáztak. „A mi kollégáink sem tökéletesek, előfordulhat, hogy hiba történt. Amennyi munka a városházán van, becsúszik néha egy-egy ilyen hiba” – mondta. Adrian Madar, a PSD frakcióvezetője hozzászólásában azt nehezményezte, hogy a polgármesteri hivatal még az ilyen hasznos beruházások esetében sem jár el törvényesen. „Ön úgy véli, hogy a keretmegállapodás feljogosítja önt arra, hogy építési engedély nélkül végezze el azt a munkát? Tudja, mit nem értek, polgármester úr? Ez egy hasznos munkálat, és mindenki egyetért vele, és ahelyett, hogy a törvény előírásai szerint valósítaná meg, szemantikai vitákat folytatunk” – mondta Madar. A határozattervezetet a viták után végül egyhangúlag elfogadta a helyi tanács. A polgármester az ülés után a Bihoreanul hetilapnak elmondta, hogy a síncsere miatt nem fogják leállítani a villamosközlekedést, éppen ezért a munkálatokat éjszakánként fogják végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában